Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митко Динев и Ангел Демирев - две атрактивни личности в „Часът на думите”

Митко Динев (вдясно) и Ангел Демирев
Снимка: Архив

Днес в предаването ще си дадат среща две атрактивни личности.
Един от гостите е Митко Динев. Роден е през 1950 г. За себе си казва, че е капиталист, чорбаджия-изедник, поет с китара и с фабрики. Инженер по професия. Автор е на четири стихосбирки с остра политическа и социална сатира, на повече от 1 200 епиграми, три компактдиска с бардовско творчество, между които популярните „Цирк България” и „Записки от пансиона на самотните души”. Представя се като виден еротоман и познавач на българската народопсихология. За неговите книги с „проЗтотии” се шегуват, че никога не хващат прах, понеже се използват толкова често, колкото една готварска книга само може да си мечтае.
„Двойнствената” му същност, а по-точно артистичната й страна, отдавна го е направила много популярен не само в родния му град Стара Загора. Отричан или изцяло приеман, авторът не слуша нито отрицателите, нито ласкателите, защото изразява себе си и една своя вътрешна потребност: да казва истината така, както я вижда и с каквито средства намери за добре. Той всъщност е тъжен поет и човек, който кара другите да се смеят, за да преглъщат по-лесно горчивите истини. И, естествено, също го прави със смях. Защото все още, както сам пише,
„във този свят унил
сред толкова катили
оставам смехофил,
макар със сетни сили.”
На Митко Динев в предаването ще партнира китаристът Ангел Демирев, за когото в музикалните форуми твърдят, че е невъзможно, ако си чул негово изпълнение, да не се възхитиш на таланта и уменията му. На  невероятните бързина, сръчност, тънко познаване на всевъзможните нюанси в изпълнените от него пиеси.
Роден е през 1987 година в семейство с музикални традиции. През 2006 година завършва музикалното училище „Анастасия Тошева” в Стара Загора, специалност класическа китара, в класа на Жулиен Минков. Същата година записва електрическа китара в НБУ в София. Част е от Shaka Zulu Orchestra - млада българска формация, създадена през 2008 година от пианиста Минко Ламбов. Това е мащабен музикален проект, обединяващ 13 професионални музиканти, споделящи общи идеи и възгледи по отношение на изкуството. Идеен вдъхновител за сформиране на групата, както и неин кръстник, е големият български пианист и композитор Явор Димитров.
Пиесите на Shaka Zulu Orchestra са изцяло авторски, базирани върху български фолклор, джаз, фънк и фюжън, преплетени с музиката на различни етноси (африканска, индийска, арабска, арменска, турска, кубинска, циганска, еврейска и т.н.)

неделя, 12 септември от 17.00 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна