Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикална радиоенциклопедия „Упражнение по стил”: Отмерената стъпка на контраданса

Контрадансът ни препраща към Англия и нейната фолклорна култура. Именно там танцът става мода през ХVІІ век, но за него се споменава още по времето на кралица Елизабет. Придобива огромна популярност и с времето се разпростира по цял свят – от Европа до Австралия и Япония, особено почитан е в Северна Америка. В музикалната литература той е в репертоара на класиците и романтиците.
Името му идва от думата country и едно от нейните значения „село, провинция”. Преминавайки във Франция тази дума се преобразува в contre („противоположен”). Оттук се стига до немското название Contretanz, Kontertanz, в което първоначалното значение вече се е загубило. Но важно е да отбележим, че в контраданса танцуващите образуват две дълги линии – мъжка и женска, обърнати с лице един към друг. Използват се най-разнообразни движения, често взети от други танци.
Някои от изследователите на европейската танцова култура смятат, че обществото в ХVІІ век е привлечено от простотата на контраданса. И наистина, в него няма сложните стъпки, характерни за ХVІ век, а освен това могат да се включат всички желаещи. Така в залата се образуват няколко кръга или колони с 4, 6 или 8 човека, за разлика от помпозните танци на предходната епоха, където в огромното пространство се движат една-две двойки или тройки.

вторник, 28 септември, от 16.30 часа
По публикацията работи: Даниела Найденова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна