Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикална радиоенциклопедия „Упражнение по стил”: Флейтата на бога Пан

Снимка: Архив
Бог Пан се влюбил в нимфата Сиринга и дълго я преследвал, а тя, за да му избяга, се хвърлила в аркадската река Ладона и се превърнала в тръстика. От нея Пан направил овчарска свирка, носеща името на нимфата – сиринг. Днес този инструмент е по-известен като панфлейта. Със свиренето си Пан успокоявал морските вълни, забавлявал нимфите и дори дръзнал да се състезава с Аполон.
Панфлейтата се състои от няколко цилиндрични закрити от долната страна и с различна дължина тръби, които са свързани в обща конструкция. Това е един от най-древните музикални инструменти – някои автори сочат като период на възникването му новокаменната епоха. В древногръцката и римската поезия е задължителен атрибут на пастирите, а днес повече се свързва с митологията, фолклора, историята или определен герой, например Папагено.
Звукът на панфлейтата е със специфично свистене, доста по-ярко забележимо от това на обикновената напречна флейта. Някои от композиторите използват лесно изпълнимото глисандо само като ефект в произведенията си, а други имат интерес към инструмента заради специфичния му необработен тембър.
Съществуват и разновидности на панфлейтата. Това са предимно народни инструменти, които все още се използват като солови или ансамблови. Например цевница и кугикли в Русия, свирил в Унгария, соинари в Грузия, скудучяй и скаудамас в Литва, най или маскал в Молдавия и Румъния.

вторник, 19 април, 16.30 часа
По публикацията работи: Даниела Найденова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна