Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Часът на думите”: Писателят Мюмюн Тахир и бардът Кирил Калев

Гости: Мюмюн Тахир и Кирил Калев.
Мюмюн Тахир е български писател. Роден е на 12 март 1957 година.
Член на Съюза на българските писатели и Съюза на българските журналисти. Магистър по литература и културология. Доктор по философия, защитил докторска дисертация в БАН.
Автор на редица книги, сред които: „Славеят на Родопите” (1995), „Стряха с много гнезда”, „Именник на турските лични имена в Кърджалийско” (1997), „Преминаване” (2002), „Ататюрк, България, Балканите” (2002), „Културна интеграция и етническо сътрудничество”, „Животът заедно”, „Земя за обетоване” (2005), „Идентичност и толерантност. Философски и практически въпроси на културната интеграция”, „Бране на диви пчели”.
Носител на Годишната литературна награда на Съюза на българските писатели за 2002 година. Организатор на Фестивала на балканския фолклор и Балканската среща на писателите, които се провеждат всяка година в Кърджали. Председател на Академия за европейска култура „Орфеева лира”. Работи като заместник-главен редактор на в. „Словото днес”, издание на Съюза на българските писатели. Чете лекции в ПУ „Паисий Хилендарски”, Пловдив.
Другият гост Кирил Калев също е човек с разнопосочни интереси и поприща. Ето как той самият характезириза себе си: „роден в София, българин по рождение, европеец по убеждение.” А иначе по образование е инженер, доктор на техническите науки, следвал е в Техническия университет в Магдебург, Германия, работил е в Българско национално радио, един от основателите на радио „FM+” и негов изпълнителен директор. В периода 1997-2001 година е посланик на Република България във Виена. Няколко щриха и към творческата му биография и дискография: издал е три албума. Първият - „Градът” (1996) съдържа само авторски песни, писани през 80-те години. Следващият, озаглавен „Никога не е късно” (2002) включва както авторски, така и песни, създадени от други музиканти специално за този албум.
През май м. г. Кирил Калев е гост на поредицата концерти „Изпята поезия” в Столична библиотека, като неговият, състоящ се от нови песни концерт се казва „Назад към корените”.

неделя, 7 ноември от 17.00 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна