Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикалните акценти в Киномания 2010

„Фламенко, фламенко” е сред акцентите на Кимонания 2010. Испанският режисьор Карлос Саура и италианският оператор Виторио Стораро са заснели филма в сърцето на Андалусия – Севиля.
Снимка: Архив

Девет са музикалните заглавия в програмата на тазгодишната киномания. „В душата на гения: Съкровеният живот на Глен Гулд” разказва за изпълнения с превратности житейски и творчески път на гениалния пианист не само чрез връзката му с художничката Корнелия Фос, а и чрез интригуващи интервюта с хора от близкото му обкръжение - приятели от детството, сътрудници и колеги (между тях дори поппевицата Петула Кларк). И още една документална кинолента - When You`re Strange, която ще зарадва феновете на една от най-влиятелните групи в историята на рокмузиката - „Доорс”.  Впрочем сред тях е и режисьорът й Том Дичило, а операторът на филма Пол Ферара е приятел на легендарния фронтмен на групата Джим Морисън от времето, когато и двамата са били във филмовото училище в Лос Анджелис.
„Чико и Рита” е заглавието на филма на Фернандо Труеба, пресъздаващ (забележете - със средствата на анимацията!) една кубинска любовна история. Това е и първата пълнометражна анимация за джаза. Сред персонажите в нея са имена като Дизи Гилеспи и Чарли Паркър, а музиката е на Бебо Валдес. И още много музика в „Една нощ в джаз клуба” на френския режисьор Жан Ашаш, в  „Певицата на танго” на аржентинеца Диего Мартинес Виняти, „Контета” на руския кинематографист Валерий Тодоровски, както и в „Страст: Неаполитанската песен” на Джон Туртуро.
Страстта си към фламенкото ни показва отново Карлос Саура. 15 години след филма, превърнал се във визуална история на испанския музикален и танцов феномен,  именитият режисьор ни поднася двойна доза от тази толкова магнетична музика с новия си филм, озаглавен „Фламенко, фламенко”.

четвъртък, 18 ноември от 16.30 часа

По публикацията работи: Дарина Христова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени