Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новогодишен музикален фестивал в НДК

В НДК днес имаше пресконференция за предстоящия 25-и Новогодишен музикален фестивал. Толкова много са новините, че ще се опитам да обобщя най-интересните акценти - сподели Димитрина Кюркчиева в „Артефир”:
Първо да припомня, че фестивалът е създаден на 1 януари 1986 г. от диригента Емил Чакъров. Огромно жанрово разнообразие. В програмата са включени общо 23 събития от всички музикални жанрове. Публиката ще бъде очарована от присъствието на Пако де Лусия и неговата група, на 8 декември e Харлем Госпъл Хор, на 16 декември е концертът на Глен Милър, на 18 декември - детският радиохор, рок операта на Уебър „Исус Христос” на Музикалния театър и много други. Няма да пропусна специално концертите на ФСБ. На 13-и те участват в концерта под надслов „Пак се прегръщаме”.
Тази година патрон на откриването и закриването на фестивала ще бъде Н. Пр. Матиас Хьопнер, посланик на Федерална Република Германия. „Духът на Германия” е заглавието на тазгодишния музикален фестивал. Спектакълът, с който ще се открие Новогодишният музикален фестивал на 7 декември е много специален - „Валкюра” от Вагнер. С него започва програмата на новия сезон на Скала Милано. Диригент ще бъде Даниел Баренбойм. Всичко това ще може да се наблюдава от ценителите на музиката в реално време в зала 1 на НДК точно от 18.00 часа българско време. В антракта ценителите ще могат да разгледат и Панаира на книгата. В НДК по това време могат да се видят великолепните произведения на българските керамици. Сред акцентите на годишния музикален фестивал е първото гостуване в България на Лондонската филхармония и това е на 11 декември в Зала 1 от 19.00 часа.
Изключителната френска пианистка Елен Гримо ще изпълни Четвърти клавирен концерт от Бетовен. Ще прозвучат още Пета симфония от Менделсон и Трета на Брамс. Този концерт е под патронажа на посланика на Великобритания. И от Белгийското посолство имаше присъствие на пресконференцията. Всеки разказа за своята програма. Този фестивал ще трае във времето между 7 декември и 1 януари и ще имаме възможност постоянно да информираме слушателите на „Артефир” за всичко.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна