Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Симеон Хаджикосев за това що е то романът

Снимка: Архив
Увлекателно изследване на романа, един от най-загадъчните феномени в литературата, считан за четвъртия род, наред с класическите епос, лирика и драма прави проф. Симеон Хаджикосев, преподавател по антична, средновековна и западноевропейска литература в СУ „Св. Климент Охридски”.
В епохата на „нечетящата култура”, когато книжно тяло с повече от 50 страници предизвиква непреодолима досада, дали сме свидетели на залеза на този уникален начин да побереш света между две корици и постепенното му изчезване от полето на литературното творчество? И дали същата тази култура не прави въпроса все по-актуален? Романът – що е то? Отговорите очакваме от автора на едноименното изследване, който ще бъде гост в студиото.
„Събитие от световната история” - на 2 февруари 1882 година е роден Джеймс Джойс, един от най-загадъчните романисти на ХХ век. Неговият „Одисей”, както и „Майстора и Маргарита” на Булгаков са двата романа единодушно признати от специалистите за все още неизтълкувани докрай, с най-много въпроси към бъдещето.

сряда, 2 февруари, от 17.00 часа
По публикацията работи: Боряна Георгиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени