Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Евранет”: Взаимодействието Изток-Запад в европейското изкуство

• Проучване в рамките на проект „Отворени градове” на Британския съвет за ползите, които новите мигранти могат да донесат на един голям град и за отвореността на градовете към мигрантите в името на по-бързото икономическо развитие и конкурентоспособност.
• Склонни ли са европейските институции да финансират новите филми и какви са тенденциите в документалното кино - преглед на документалните филми от фестивала в Оберхаузен, Германия.
• Започна подготовката за третото издание на уникалния по формата си не само на Балканите, но и в цяла Източна Европа арт форум „Без граници”, който отново ще се проведе в Балчик и Варна като тридневна среща на водещи източно и заподноевропейски артисти, музиканти, продуценти, фестивални директори и звукозаписни компании.
• Дигиталната революция в изкуството днес и предизвикателствата пред творческия процес бяха във фокуса на 19-то издание на кино-форума „Отворен клас”, организиран в Софийския университет от френския продуцент Патрик Сандрен. На него лекция на тема „Как да бъдат изобразени народите?” изнесе големият европейски философ и специалист по история на изкуството Жорж Диди-Юберман.
• Седмица преди 15-я юбилеен „София Филм Фест” един от участниците в него - легендарният исландски режисьор Фридрик Тор Фридриксон говори за изкуството и за малките и големите народи в него.
• Добруджанската народна певица Галина Дурмушлийска, Теодосий Спасов, гъдуларят Пейо Пеев, обединени от музиката на Димитър Бодуров, са част от най-новия проект на холандската трупа „Лайне Рубана Денс къмпани” - балетният спектакъл „Гап”, който е сплав на съвременни танцови техники и български фолклор. Разговор за културните взаимодействия в изкуството на Европа с Галина Дурмушлийска, която от години живее и работи в Холандия.
• „Моята Европа” - режисьорът Андрей Слабаков.
• „География на музиката на Европа” - швейцарският музикален център Зермат.

събота, 26 февруари от 16.30 часа

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна