Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикална радиоенциклопедия „Упражнение по стил” – Карнавалът в Рио де Жанейро

Днес приключва най-прочутият и безспорно най-посещаваният в цял свят карнавал – този в Рио де Жанейро. Той винаги започва в събота, 40 дни преди Великден, и завършва във вторник, последният ден преди постите, като фиестата се вихри непрестанно четири дни и четири нощи.
Всяка година карнавалът в Рио де Жанейро привлича между половин и един милион туристи, въпреки че подобни карнавали се провеждат във всички градове в Бразилия и, според местните жители, пищната фиеста в Рио е за пред чужденците, а истинското веселие е в по-малките градчета. Първият фестивал в Рио де Жанейро е проведен през 1723 година, но познатият ни днес парад датира от 1830 г. По традиция в петък вечер, преди същинския карнавал, се провежда шествие по улиците на града, по време на което Крал Момо се възкачва на трона.
Най-популярният танц на Бразилия – самбата, е сплав между африкански, испански и португалски ритми. Включват се характерни движения с бедрата, а истинският характер е веселие и флирт, заиграване на партньорите, съпроводено със сластни движения на таза. Ако това го няма, самбата губи много!

вторник, 8 март, от 16.30 часа
По публикацията работи: Даниела Найденова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна