Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Режисьорът Андрей Слабаков: „Разбирам се с хората, които мислят сами”

Снимка: Кирчо Стоичков
„Първите години от детството ми преминаха в река Перловец – това е каналът, който минава по средата на София, казвам го за сведение на тези, които не са родени в София. Всеки избор е правилен за мен. Аз научих баща ми да лови риба. Аз го заведох на реката, когато бях на 7 годинки. А той каза: е, не съм ходил за риба от 7-годишен! Учил ме е да говоря каквото мисля. Всяко общество харесва хората, които мислят по един и същи начин, еднаквите хора. Обичам да ям солено, защото има вкус. Детството ми ухае на нормалното кисело мляко, което се режеше с нож! А вътрешният свят сега ухае на ангели, истински ангели, а не въздържатели. Истинският ангел за мен е любител на свинското, на зелето, на виното и ракията! От родителите човек придобива вредни навици. Ако са умни и прибавим родителското желание да четем, ще развием вътрешното чувство за ориентиране кое е добро и кое не, кое е правилното и кое не.
Винаги съм искал да стана археолог – да открия неща за хората, които те още не знаят. Майка ми – интелигентен човек , непрекъснато ми подхвърляше разни книги. Днес художествената литература не ми е интересна, а биографичните и историческите книги, написани от читави хора. Иначе интересът ми към археологията ме отведе във Великотърновския университет, но след като не ме приеха история, станах асистент-режисьор в БНТ. Никога не съм искал да бъда актьор, защото мразя някой да ми казва през коя врата да мина и как да го направя! По-добре аз да казвам кой откъде да минава. Избирам хора, които могат да играят заедно. Първата ми дума е „не” – оттогава е и първият ми избор в живота. Всеки трябва да се научи сам да мисли. Хората могат, но трябва да го разберат. В момента, в който започнем да мислим сами, нещата се подреждат. Рамките сам си ги поставяш. Ако човек е свободен да мисли, няма значение в какво общество живее. Разбирам се с хората, които мислят сами...”


А за да разберете какво означава да мислиш сам, слушайте разговора ни с режисьора Андрей Слабаков в „Повтори фантазията”.

неделя, 20 март, от 10.00 часа
По публикацията работи: Милена Димова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна