Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт на Симфоничния оркестър на БНР, 8 април, 19 часа, директно от зала "България"

Не пропускайте концерта на Симфоничния оркестър на Българското национално радио с диригент Емил Табаков!
Снимка: Василка Балевска
В програмата:
Йоханес Брамс – Концерт за цигулка, виолончело и оркестър
Бела Барток – Концерт за оркестър
Солисти: Минчо Минчев и Янг Чанг Чо

Билети на касата на „Кантус фирмус” в зала „България” и на www.ticketsbg.com 

Минчо Минчев
Минчо Минчев е роден на 17 септември, 1950 в Габрово. Учи при проф. Емил Камиларов, по-късно специализира при световноизвестния цигулков педагог Ифра Нийман в Лондон. От 1963 започва кариерата му като солист на големи оркестри. Между 1963 и 1967 г. печели всички национални конкурси за инструменталисти. През 1967 г.е носител на първа награда от международния конкурс „Хенрик Виенявски” в Полша. Лауреат е и на международните конкурси „Николо Паганини” в Италия и „Карл Флеш” в Лондон. След блестящото му представяне дъщерята на големия цигулар от началото на ХХ век Йозеф Сигети му дава за две години цигулка „Гуарнери”, принадлежаща на нейния баща. От 1975 до 1990 г. е редовен солист на Софийската филхармония и Варненската филхармония. От 1990 г. е професор по цигулка в Университета по изкуствата „Фолкванг” в Есен, Германия.
От 1993 до 2001 г. е артистичен директор на международния фестивал „Варненско лято”, а досега - на Международната лятна академия във Варна. От 1994 г. Минчо Минчев е президент на фондация „Панчо Владигеров” и председателстващ журито за цигулари на Международния конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров”.
Минчо Минчев е бил солист на световноизвестни оркестри като: Лондонската кралска филхармония, Амстердамския симфоничен оркестър, Би Би Cи – Лондон, Филхармонията на Санкт Петербург, Дрезденската филхармония, Оркестъра на Берлинското радио, Букурещката филхармония, Атинската филхармония, Истанбулската филхармония, оркестър „Билкент”, Анкара.
Работил е с големи диригенти, между които сър Чарлз Гроувз, сър Невил Маринър, Ленард Слаткин, сър Александър Гибсън, сър Джон Елиът Гардинър, както и с всички големи български диригенти.
Правил е записи за „DECCA”, „Балкантон”, „Капричио”, „Интеграл”, WDR, БНР, Радио и Телевизия, Букурещ и Белград, Радио Женева и др. Водил е майсторски класове в Мексико, Куба, Турция, Гърция, Македония, Словакия, Япония, Южна Корея, Австралия и др.
Член на жури на международните конкурси за цигулка „Карл Флеш”, (Англия), „Родолфо Липицер”, (Италия), „Ифра Нийман”, (Германия). От 1977 свири на цигулка Страдивариус Барон Витгенщайн (1716), закупена специално за него от българската държава.
На 5 ноември 2010 г. Минчо Минчев получи най-високото държавно отличие за изключително големи заслуги в областта на културата – орден „Стара планина”, първа степен. 

Янг Чанг Чо
Янг Чанг Чо
Вестник „Ню Йорк таймс” определя концерт на Янг Чанг Чо като „едно от най-впечатляващите събития на годината”, а специализираното списание „Страд” (Strad) го нарича „музикант със съвършен вътрешно присъщ контрол и неизчерпаема изразителна мощ.”
Янг Чанг Чо е роден в Сеул, (Южна Корея) през 1958 г. На 5-годишна възраст взема уроци по пиано, а три години по-късно започват първите му уроци по виолончело. На 12 години дебютира като солист с филхармоничния оркестър на Сеул. Следващата година заминава за САЩ, където се обучава при Дейвид Сойър в Института за музика „Къртис” във Филаделфия. Продължава обучението си при Лоурънс Лесър в консерваторията „Ню Ингланд” (New England Conservatory of Music) в Бостън, където се дипломира през 1980 г. Специализира при Зигфрид Палм и Мстислав Ростропович. Между 1981 и 1985 печели международния конкурс за виолончелисти „Ростропович” в Париж, международния конкурс „Пабло Казалс” в Будапеща и международния конкурс на ARD в Мюнхен.
Янг Чанг Чо е лауреат на международните конкурси в Мюнхен и Женева с „Клавирно трио Чо”, в което участва с двете си сестри.
Музикантът концертира из целия свят с рецитали, камерни ансамбли и като солист на най-големи оркестри.
Участва в редица международни фестивали, международен виолончелов фестивал Кронберг, фестивали в памет на Пабло Казалс (1993), на Емануел Фойерман и Жаклин Дю Пре (1995). През 1997 г. е поканен да свири на честването на 70-годишнината на Мстислав Ростропович.
В периода 1994-1997 по покана на Ростропович е член на журито на международния конкурс „Ростропович” в Париж. Също така е бил в жури на международния конкурс на ARD в Мюнхен и на конкурса „Казалс” в Кронберг, Германия.
От 1987 Янг Чанг Чо е професор в Университета по изкуствата „Фолкванг” в Есен, Германия.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна