Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Евранет”: България и промените в Обединена Европа

• България е сред най-добре представилите се страни в изграждането на единния пазар в ЕС. Това стана известно преди дни от шестмесечния обзор, изготвен от Европейската комисия. Разговор с евродепутата Илиана Иванова, член на Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите в Европейския парламент за така наречената „карта”, която показва напредъка на страните-членки на ЕС при транспонирането на правилата за единния вътрешен пазар в националните им законодателства.
• Един от упреците, които България най-често получава от Брюксел е, че не усвоява пълноценно средствата, отпускани по различните програми на Европейската комисия, а най-често сочената причина е липсата на качествени проекти. Деян Колев от Център „Амалипе” и наблюдател в Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” за европейските пари и образователната интеграция на ромите.
• Английското правителство обмисля сериозни реформи във висшето образование, някои от които ще доведат до съществено увеличаване на таксите за обучение. Пол Уайт, вицеканцлер на университета в Шефийлд, за това как ще се отразят промените върху интереса на чуждестранните студенти към британските висши училища и как университетите реагират на предизвикателството.
• По инициатива на писателя Румен Еверт и неговата съпруга Нели Еверт с пари от Европейския съюз за две години излязоха творби на девет съвременни български автори в превод на немски език. Те са включени в поредицата „Балкани” на берлинското издателство „Дитрих”.
• След Германия, Англия, Русия и Македония, пиесата „Нирвана” на Константин Илиев бе поставена от режисьора Морис Галáн в театър „Либр” във френския град Сен Етиен.
• В София започна третото издание на фестивала за северноевропейско кино „Северно сияние”.
• „Моята Европа” – цигуларят Ангел Станков
• „География на музиката на Европа”: Европейските музикални фестивали 2011 г.

събота, 9 април, от 16.30 часа

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна