Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Sethstat в София: „Аларма Пънк Джаз” продължава с пълна сила!

Макар официалната част на петия фестивал „Аларма Пънк Джаз” да приключи, фестивалът продължава с едно своеобразно 5 ½ издание, което ще започне на 3 май с мощния македонски секстет Sethstat и няма да затихва поне до Деня на детето.
Sethstat, една от най-великите македонски банди на всички времена, е причудлива смесица между ню джаз, пост-пънк и съвременна европейска ембиънт-фрийк импровизация и като цяло създава на сцената една такава специфична атмосфера, каквато биха ви създали наглед несъвместимите Запа и Молвар, Джон Зорн и „Кочани Оркестър”, Magma и Fugazi, ако ги качите на една сцена... Това не са суперлативи. Sethstat режат глави с музиката си!

Бандата се състои от Александър Николовски (тромпет), Васко Бояджийски (саксофони), Панче Буюклиев (клавишни), Гоце Наумов (ударни) и братята Павел (бас) и Владан Дробицки (тромбон). За естетиката на Sethstat фронтменът-тромбонист Владан признава, че е силно повлияна от нюйоркската фрий джазсцена от края на 90-те, но и от някои мейнстрийм музиканти като Джордж Луис. На Балканите групата може да се счита за пряк наследник на идеите на легендарния словенски фрийк-джаз консорциум Miladojka Youneed.

Формацията записва за лейбъла на Скопския джазфестивал SJF Records, където наесен, за 30-годишнината на фестивала, предстои да излезе новият им албум – чудна комбинация между фрий- и груув моменти, съчетани по наистина невъзможен начин по думите на продуцентите. Последният им студиен продукт Rolling Garage е от далечната 2004г. – албум, записван през 2001г. в мазета и подземни студиа „докато бомбите пукаха над главите ни” (както Владан Дробицки описва времената на македонско-албанския конфликт в началото на хилядолетието).

Оттогава насам Sethstat са свирили на почти всички емблематични фестивали на Балканите – от EXIT до BELEF и от „Аларм за природата” до „Джаз Церкно”. Музикантите от секстета участват в многобройни групи и проекти от всички възможни жанрове в и извън традициите на джаза – Lilit Vs Amon Mra, „Абстрактология”-та на Сашо Гигов-Гиш и др.

С концерта си на „Аларма Пънк Джаз”, също като Handsome Furs и Lushlife миналата седмица, групата започва европейско турне. Мениджмънтът на Sethstat се движи от Password – организацията, стояща зад фестивала „Таксират” и турнетата на Ману Чао, „Дубиоза Колектив” и Кирил Джайковски през последните месеци.

Концертът на „Аларма”, както си му е редът, ще се предава пряко по програма „Христо Ботев” на БНР от 21.30 часа. Входът е свободен от 21.00 часа, като контрибуцията ви към кашончето „Пънк Каса”, с която фестивалът подпомага пътуването на бандите, е силно препоръчителна.

вторник, 3 май, от 21.30 часа
По публикацията работи: Цветан Цветанов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна