Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Евранет": Европейски културни взаимодействия

● Кампанията за българска Европейска столица на културата за 2019 година набира скорост.
● Ресурсният център в Стара Загора е одобрен за участие в съвместен проект между колеги от шест европейски страни по програма „Учене през целия живот” за насърчаване на мобилността на учители на деца със специални образователни потребности.
● Проектите за възстановяване на български археологически паметници и за създаване на туристическа структура към тях вече са реалност след подписването на договорите по оперативна програма „Регионално развитие” на обща стойност 202 милиона лева.
● 50-ата годишнина от издигането на Берлинската стена е събитие, което постепенно се превръща в централно за Европа през тази година. На 7 август в Германия бе излъчен документалния филм „Забравените. Смърт там, където другите отиват в отпуск” на режисьорите Фрая Клир и Андреас Куно Рихтер, който разказва за избитите по българските граници младежи от някогашната ГДР, които през 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век са искали да избягат на Запад.
● Софийската „Сцена на открито” събра двама млади и изключително успешни български музиканти, реализирали се на европейските сцени - Неля Кравченко, стипендиант на Оперното студио на университета в Грац и Йордан Камджалов, първият българин, приет да учи дирижиране в Берлинската консерватория, а в момента избран за генерален музикален директор на Хайделбергската опера и филхармония.
● „Моята Европа” – певецът Димитър Станчев.
● „География на музиката на Европа” – 20 години група.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна