Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Камджалов: "Мадам Бътерфлай" за мен е едно магическо заглавие

Снимка: архив БНР
Българинът Йордан Камджалов е новият генерален музикален директор и главен диригент на операта, филхармонията и фестивала в Хайделберг, Германия. Престижният пост бе спечелен след сложна пететапна процедура. Камджалов е носител на първа награда на конкурса за диригенти „Йорма Панула” през 2009 година и на трета награда на конкурса „Густав Малер” – 2010. След тези успехи започват най-сериозните му ангажименти до момента. Сред театрите, в които гастролира, са оперите в Берлин, Бон, Магдебург и Франкфурт.
На 20 септември той ще дирижира Берлинския симфоничен оркестър в залата на Берлинската филхармония, като концертът ще се предава на живо на вълните на Германското радио за култура. През октомври Камджалов ще концертира и в Лондон – на 13 октомври в “Роял фестивал хол” е концертът му с Лондонския филхармоничен оркестър. През юни 2012 година диригентът планира турне с примата Веселина Кацарова и Хелзинкския бароков оркестър.
В края на юни т.г. Йордан Камджалов дебютира на сцената на Софийската опера в три спектакъла на „Мадам Бътерфлай” от Пучини.
Цялото интервю на Елена Хубанова чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Елена Хубанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна