Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Пъдпъдъци по торински” или The Jumpin’ Quails за рождения ден на „Аларма Пънк Джаз”

The Jumpin’ Quails (отляво надясно): Диего Болонезе, Салваторе Марано и Якопо Триверо.
Снимка: Габриеле Пинзин

Една от най-актуалните съвременни италиански рокендрол банди ще свири на третия рожден ден на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз” във вторник на 4 октомври в „НДК-то за ъндърграунд средите в София” кино „Влайкова”. The JumpinQuails са трио от Торино, което създава паралелна калейдоскопична реалност, смело сърфирайки из различните пластове от историята на рокендрола – от „бийтълс”-саунда, през синт-попа и кабаретния пост-пънк, та чак до... ами, до наши дни. Триото, което включва Салваторе Марано (китари, вокали, клавишни), Якопо Триверо (вокали, бас, клавишни) и Диего Болонезе (барабани, беквокали), оперира изключително добре с ретро-стилистиката, но звучи като група от XXI век от първия до последния акорд.
Балканското турне на бандата Bishops In East Shops е посветено на новия им албум (със сходното име Bishops In Tea Shops – епископите наистина се появяват в последната песен от албума Talk To Your Father And Lie – б.а.). То започна миналата седмица, на 29 септември в Атина и ще завърши на 11 октомври в култовия скуот в Любляна Tovarna Rog. Но междувременно вие ще можете да ги чуете в София на 4 октомври, припомняме.
Музиката на The Jumpin’ Quails напълно отговаря на името им („Пъдпъдъците” в превод) – в нея има много подскачане и дори жонглиране с думи и идеи. На песните на The JumpinQuails става чудесно пого, но едновременно с това те те карат да се вслушаш и в текста („Ха! Какви са сега тези зелени фламинго, сини овце и пурпурни пчели, които всеки от нас има на едно специално място в главата си?..”). Автор на повечето от тези сюрреалистични истории е басистът Якопо, когото другите двама определят като „незаконно дете на Луис Карол в литературата”.
Освен Луис Карол, сред основните си влияния, вдъхновения и пътеводни светлини The JumpinQuails припознават още Лу Рийд, Енио Мориконе, Джон Ленън, Дейвид Линч, Джони Кеш, Kraftwerk и Can. Ние пък, като за нашенската публика, поназнайваща и други неща, можем да ги определим като комбинация от духа на Kinks и The Who с енергията на „Фолтин” и иронично-сюрреалистични текстове, неотстъпващи по нищо на тези на „Насекомикс” и Help Me Jones.
Кино „Влайкова” има капацитет само от 180 души, така че горещо препоръчваме на публиката да идва още към 20.30 ч., а за тези, които не успеят да се вредят, концертът ще бъде предаван пряко по програма „Христо Ботев” на 21.30 ч.

*След сета на The JumpinQuails сме подготвили за публиката на „Аларма” и една специална изненада.

По публикацията работи: Цветан Цветанов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна