Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сафи Вонг отново на „Аларма Пънк Джаз”

Сафи Вонг при предишното си гостуване в „Аларма” (април 2011 г.)
Снимка: Цветан Цветанов

Далекоизточната серия на „Аларма Пънк Джаз” в кафе-галерия „Генералът раздава шоколад” продължава! Нашият следващ гост е Сафи Вонг. Сафи Вонг е визуален артист и ембиънт-композитор от камбоджански произход, живеещ в Париж и Нанси. На сцената излиза с псевдонима Lafidki, с пултове и гонгове, с кхмерска ритуална маска, обурудвана с микрофони, и с една само на пръв поглед обуздана лудост. Сетът му изглежда на първо вслушване студен, рамкиран, математически, но някъде между всички тези пластове се крият древни структури, напомнящи ритуална музика от Югоизточна Азия.
Сафи, чието one man show е и втората част от Далекоизточната серия на „Аларма”, започнала миналата седмица в „Генерала” с японеца Йошио Мачида, прави турнета от по 40 концерта (понякога два пъти годишно) - от Финландия до Тайланд и от Турция до Германия. Настоящото му турне ще завърши не къде да е, а в Рейкявик (в разгара на зимата, доколкото зимата може да има „разгар”).
В София е за втори път (и то в рамките само на 6 месеца). Предишния път свири в „Арт Хостела”, отново по линия на „Аларма Пънк Джаз”, навръх Деня на космонавтиката (12 април). Той е също така основател на лейбъла за дарк-ембиънт-нойз музика Steak Au Zoo, представящ музика от Югоизточна Азия, Франция, Света & Наше село през призмата на електронната импровизация. Пърформънсът ще се предава пряко по програма „Христо Ботев” на БНР от 21.20 ч. (с десет минути по-рано от обичайното време на „Аларма”), а после ще продължим от студиото с Йошио Мачида и някои други интересни събития от миналата и следващата седмица.

петък, 14 септември, от 21.20 часа

По публикацията работи: Цветан Цветанов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна