Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники „Музикотерапия“: Средните векове

Снимка: Архив
Музиката е толкова естествено свързана с нас, че не можем да се освободим от нея, въпреки че толкова силно го желаем – пише римският философ Боеций. Всъщност той осъществява своеобразен мост между музикалните представи и познания на античния свят и средновековната философска мисъл, а в предаването ще разберете какви са според него различните видове музика и откъде произлизат.
В текст от Кентърбъри разбираме, че в монашеската болница е забранена музика, освен в случаите, когато се прецени, че някой брат е толкова слаб и немощен, че има вопиюща нужда от звук и хармония на музикален инструмент, които да повдигнат духа му. Тогава музикантът може да бъде допуснат в лазарета. На струнен инструмент може да му посвири и който и да е брат или слуга, но трябва да свири сладко и нежно, без да укорява и порицава.
Според почитаната като светица Хилдегард фон Бинген малкият барабан внушава дисциплина, а флейтата ни напомня за диханието на Създателя. Тромпетът има ясен, силен и тонизиращ глас подобно на пророците. Струнните инструменти съответстват на земните условия на душата, в които тя се бори да се върне към светлината; звукът им възбужда емоции в човешкото сърцеи ни води към разкаяние. Арфата е свързана с божествената благословия. Чрез нейната звучност нашите мисли се връщат в изначалната си чистота, припомняме си кои сме всъщност и кои бихме искали да бъдем.
По публикацията работи: Даниела Найденова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна