Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на новите студийни записи на Борис Ковач и Давид Йенгибарян в „Аларма”

Борис Ковач и Давид Йенгибарян със световна радиопремиера на съвместния си албум в „Аларма” довечера.
Снимка: Interzone
За довечера „Аларма” има специален подарък за слушателите програма „Христо Ботев”. Днес, вторник, на 10 януари, точно в 21.30 ч., сме ви подготвили световна радиопремиера на първите две пиеси от предстоящия съвместен албум на Борис Ковач и Давид Йенгибарян. Пиесите са изпратени на „Аларма Пънк Джаз” лично от Борис Ковач, който в момента привършва миксирането на целия студиен материал, записан в началото на декември в Нови Сад, с ексклузивните права за излъчване в ефира на БНР през целия януари!

Двете пиеси са съответно програмната On Eastern Path, композирана от Ковач, и When It Will Happen на Йенгибарян, и внасят интересни допълнителни щрихи към творчеството и на двамата музиканти. On Eastern Path е много близо до класики на Ковач от времето на албумите му Ballads At The End Of Time (2003) и World After History (2005), но с щипка психеделия и фрий-джаз изблици от Йенгибарян, и с басови бутони на акордеона, озвучени по такъв начин, че съприкосновението им с пръстите създава илюзия за трети музикант (перкусионист) на сцената. When It Will Happen започва като произведение на Дино Салуци, продължава като арменска сватбена музика, дефрагментирана така, както само Давид Йенгибарян може, и преминава през няколко звукови среди, които Борис Ковач дооформя, започвайки с ориенталски разсвирвания, преминавайки през лирични отклонения за сопран саксофон в стил „панонска идилия”, за да достигне до някои по-мрачни дълбини за бас кларинет и после да излезе от ситуацията отново с „панонски идилични картини”.

Концертът на двамата титани на европейската имровизирана музика, напомняме, е на 27 януари, петък, от 20.30 ч. в София Лайв Клуб и от 21.00 ч. на вълните на програма „Христо Ботев” и е част от всенародните чествания на 77-годишнината на БНР. A иначе, във вторнишкото издание на „Аларма” ще можете да чуете и новите записи на някои други минали, настоящи и бъдещи гости на „Аларма Пънк Джаз” като Bernays Propaganda (които пускат ново безплатно ЕР издание същия ден, вторник, 10 януари), Kings Of Idle и Low-Fi, както и новини около други интересни концерти от афиша на месеците януари и февруари, организирани от нашите колеги и приятели от HCSpirit.

вторник, 10 януари, от 21.30 часа
По публикацията работи: Цветан Цветанов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна