Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Закваска – от киселото мляко до интерактивното изкуство

Марианжела Анастасова „Закваска” (фрагмент).
Снимка: личен архив
Как се прави кисело мляко със закваска?
А как се прави изкуство? Вероятно пак е необходима закваска...
Полезността на киселото мляко се определя, както от количеството на постъпилите живи бактерии и тяхното съотношение, така и от тяхната жизненост и устойчивост. А как се определя полезността и жизнеността на произведенията на изкуството? Закваските, получени от български щамове млечнокисели бактерии, са селектирани и създадени по класическа българска технология. А какви са закваските, които дават живот на творчеството на един художник в България...? За традиционното кисело мляко се използва закваска, която винаги включва две бактерии – Лактобацилус Булгарикус и Стрептокоус Термофилус. А какво е важно за „традиционното” изкуство...?
„Връзката със заквасването на млякото е метафора за трансформациите в живота: какво ни кара да променим нашата природа и преобръща нашия живот – така, както закваската променя млякото. Занимава ме динамичният момент на трансформация от едно нещо в друго. Всеки от нас има уникална и истинска закваска, която е в състояние да го промени или можем да бъдем променени, когато сме в контакт с други живи същества” – това споделя Марианжела Анастасова за предизвикателството да изразиш себе си в изложба, в която творбите се разполагат в един процес на „закваска” между традицията и концептуалното.
С Марианжела Анастасова ще разговаряме за пътя на творбата – от подготовката до акта на раждането. Процесът е толкова рисков, колкото и заквасването на киселото мляко – може да се получи или пък не...
По публикацията работи: Божидар Любенов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна