Update Required To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin.
Как се прави кисело мляко със закваска? А как се прави изкуство? Вероятно пак е необходима закваска... Полезността на киселото мляко се определя, както от количеството на постъпилите живи бактерии и тяхното съотношение, така и от тяхната жизненост и устойчивост. А как се определя полезността и жизнеността на произведенията на изкуството? Закваските, получени от български щамове млечнокисели бактерии, са селектирани и създадени по класическа българска технология. А какви са закваските, които дават живот на творчеството на един художник в България...? За традиционното кисело мляко се използва закваска, която винаги включва две бактерии – Лактобацилус Булгарикус и Стрептокоус Термофилус. А какво е важно за „традиционното” изкуство...? „Връзката със заквасването на млякото е метафора за трансформациите в живота: какво ни кара да променим нашата природа и преобръща нашия живот – така, както закваската променя млякото. Занимава ме динамичният момент на трансформация от едно нещо в друго. Всеки от нас има уникална и истинска закваска, която е в състояние да го промени или можем да бъдем променени, когато сме в контакт с други живи същества” – това споделя Марианжела Анастасова за предизвикателството да изразиш себе си в изложба, в която творбите се разполагат в един процес на „закваска” между традицията и концептуалното. С Марианжела Анастасова ще разговаряме за пътя на творбата – от подготовката до акта на раждането. Процесът е толкова рисков, колкото и заквасването на киселото мляко – може да се получи или пък не...