Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Воденичаров: Аз предпочитам да съм влюбен до уши в пиесата, която свиря

Световната премиера на Концерт за пиано и оркестър от Александър Кандов на 10 февруари в зала "България", творбата бе изпълнена от Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Емил Табаков, на пианото - Боян Воденичаров (в центъра).
Снимка: БУЛФОТО
В предаването "Контрапункт" световната премиера на Концерт за пиано и оркестър от Александър Кандов предизвика интерес още преди събитието. В две поредни издания гостуваха създателите на творението. На мейла - покана за диалог между композитора и пианиста, Боян Воденичаров отговори: …много искам да участвам в предаването и да говоря за концерта на Сашо, абсолютно разбирам, че е хубаво да е в диалог, но нека да е след концерта... за мен е някак си неудобно, преди да съм си свършил работата!
Истинският диалог и разбиране между двамата беше осезаем и в музикалната, и в словесната интерпретация на идеите, заложени в партитурата. Боян говори за апокалиптична или дори пост-апокалиптична ситуация, в която съществуват антигероите на нашето време, негативният образ на Скрябиновия Прометей, натрапеният огън, застрашаващ Европейската култура и цивилизация... И за още много изстрадани истини от живота на духовния човек.
По публикацията работи: Маня Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна