Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвременното изкуство в полските музеи

Музей за съвременно изкуство в Краков.
Снимка: Полски институт, София

На 17 юни 2011 г. в столицата бе открит Музеят на съвременното изкуство. В същия ден, по инициатива на Съюза на българските журналисти – секция „Култура”, се организира кръгла маса на тема „Обединена Европа и нейното културно наследство” - първото от поредицата събития, изследващи влиянието на изкуството и културното наследство върху процесите на обществения живот.

На 26 март в Софийската градска художествена галерия предстои нова среща, посветена на ролята на съвременното изкуство при формирането на културното пространство днес и представяща опита на Полша. Темата на кръглата маса е „Съвременното изкуство в полските музеи”. Съорганизатори на проявата са: Полският културен институт в София, Съюзът на българските журналисти – секция „Култура” и Софийската градска художествена галерия.
За това какъв е музейният опит на Полша и какво е отношението на поляците днес към съвременното изкуство, разговаряме с Агнешка Кошчушко, директор на Полския културен институт, Мария Потоцка, директор на Музея за съвременно изкуство в Краков и Светла Каранешева, която ни помага с превода.
Мария Потоцка и Марцел Андино Велес, заместник-директор на Музея за модерно изкуство във Варшава, са нашите официални гости на кръглата маса и ще пристигнат в София специално за участието си в събитието.

По публикацията работи: Божидар Любенов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна