Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Sister Gracie: Британската сцена е хаос, фокусираме се върху Европа

Британците Sister Gracie ще участват на извънредното издание на „Звуково изобразяване на града”.
Снимка: личен архив на групата
Sister Gracie пристигат в София днес следобед по покана на „Аларма Пънк Джаз” и Indioteque. Вместо в есента на кариерата си, те ще направят първата си изява в България в самото й началото – до момента те имат две EP-издания и появата на дебютния им цялостен албум все още предстои. Sister Gracie са Лиъм Уайброу (барабани) и Макс Уолкър (вокали, китара). Те се запознават през 2007 г., след като се оказва, че учат в един и същи музикален колеж.

„За мен всичко започна, когато бях на 8 и без да имам представа защо, бях поискал за Коледа барабани”, разказва Лиъм, за когото най-голямо вдъхновение са Muse – „Оттогава започнах сам да се опитвам да научавам партиите на любимите си песни”.

Първите им опити в музиката са с гаражната формация The Furniture и „доста ненормалната” електро-поп група Elliot To Hong Kong, но както казва Лиъм: „Sister Gracie се оказа това, което намери собствен ритъм, така че може би правим нещо хубаво с музиката си все пак”.

Въпреки двете мини издания и мащабните турнета в Европа, групата не бърза за цялостния си дебютен албум: „Все още не сме сигурни кога ще се появи и изчакваме правилния момент”, казва вокалистът Макс Уолкър, „Да издадем албум сега няма да бъде много смислено, тъй като все още не сме достигнали звука, който ни се иска да постигнем. Не сме сигурни всъщност какъв би трябвало да е той – просто пишем постоянно и идеите изскачат на всеки пет минути. Мисля, че трябва да се съсредоточим, да правим все по-изчистена музика и така да открием къде из всички песни се крие класическият поп хит”.

Но дори и да го открият, времето днес не е много гостоприемно – инди-групите са все повече, а желанието на лейбълите да ги лансира – все по-малко. Какво ги отличава от останалите? – „Мисля, че се различаваме от другите не толкова като музика, колкото като поглед към музиката. Обикновено хората се вманиачават по един звук, влюбват се в една група, в една песен и често копират всичко, зад което застава определен стил. И докато се опитат да пробият чрез него, той вече е ретро”.

Докато много от британските групи са съсредоточени предимно върху изявите на Острова и във всички възможности да подгряват някое по-голямо име, Sister Gracie имат вече доста изяви зад гърба си в други страни въпреки скромната си дискография: „Европа е изключително гостоприемна към музиката ни. Оставаме с впечатлението, че тук страшно много се цени това, което правим”, коментира Лиъм. И допълва: „Всичко започна, когато френската модна линия The Kooples използва няколко наши песни за рекламите си. Тя е много популярна и хората се насочиха към музиката ни оттам. След това имахме концерт в Словакия и той напълно ни отнесе главите. И така решихме тази пролет да отидем дори по-надълбоко в Европа и гостуваме в страни като България, Румъния, Хърватия, Сърбия”.

Колкото до пробив във Великобритания, групата няма излишни очаквания. Ето какво казва по този въпрос Лиъм: „Не бих искал да критикувам страната си твърде остро, но в момента британската сцена е пълен хаос. Тенденцията при компаниите е изцяло насочена към хип-хоп изпълнителите. Не съм сигурен защо, но е факт, че в момента лейбълите подписват с много по-малко китарни групи, отколкото преди 5-6 години. В момента Великобритания просто не е правилното място за нас и се фокусираме върху изявите си в други страни, където концертите се получават много по-емоционално. Така че може само да продължим да работим и да се надяваме, че по някое време Великобритания ще ни вземе малко по-насериозно”.

Концертът на Sister Gracie, припомняме, започва малко след 19.30 ч. в Бар Coda на „Лавеле” 19 и ще бъде последван от сет на Indioteque. Ще се предава пряко по Радио София (във „Фалшименто”), а няколко дни по късно ще се излъчи и по програма „Христо Ботев” (в „Аларма”). А на феновете си групата подарява песента Black, която може да се изтегли свободно тук.

(Интервюто е публикувано и на страницата на Indioteque)
По публикацията работи: Светослав Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна