Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хърватите Kimiko откриват „Аларма Пънк Джаз №7”

Kimiko, които идват за първи път в България, ще представят материала от новия си албум From Our Room To Yours.
Снимка: Невен Зубак
Седмият международен радиофестивал „Аларма Пънк Джаз” ще се проведе в Swingin’ Hall, кино „Влайкова”, DaDa Cultural Bar и club *MIXTAPE 5* от 26 до 30 март. Три дни преди официалното откриване обаче сме ви подготвили – като за отскок – концерт на една от най-актуалните инди/синт-поп формации на Балканите – Kimiko от Загреб.

Кimiko в момента са на турне, чиято цел е представяне на материала от новия им албум From Our Room To Yours (издание на Geenger Records) и ще пристигнат в София на 22 март, ден преди концерта си в кино „Влайкова”. Групата излиза за пръв път на сцена (и дълго време съществува) като инди-рок квартет със силни британски влияния. Впоследствие двама от музикантите заминават за близката и далечната чужбина – Словения и съответно Китай – и основателите на Кimiko Лора и Зоран решават, вместо да търсят заместници, да се пробват в класически синт-поп дуо формат – китара, бас, женски и мъжки вокали и множество синтетични звуци, „каквито не могат да се извадят от обичайните инструменти”, по думите на Лора. Това разпределение на силите сработва повече от успешно и вече втора година новите Kimiko са сред най-обсъжданите групи на новата загребска сцена.

Самите те описват развитието си така: „Започнахме от една малко или повече позната поп форма и завършихме с игра със звука, това, което ни е най-интересно днес”. Само ще добавим, че на концерта във „Влайкова” този петък Kimiko ще се представят като трио, като третото измерение няма да е музикално, а визуално – стара традиция на „Аларма Пънк Джаз”.

„Ние сме група от Загреб. Свирим отежнен поп. Хей, това е жанр!”
(Лора & Зоран)

Новият им албум може да бъде изслушан тук, а иначе часът и мястото на срещата са обичайните – 21.00 часа, кино „Влайкова”, ул. „Иван Асен II” № 11. Концертът ще се предава на живо по програма „Христо Ботев” от 21.30 часа.
По публикацията работи: Цветан Цветанов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна