Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт на Чавдар Парашкевов и Наташа Кисленко – директно от Първо студио на БНР на 27 март от 19.30 часа

Чавдар Парашкевов (цигулка) и Наташа Кисленко (пиано).
Снимка: Архив

В програмата:
Концертна полонеза № 1 в ре мажор, оп. 4 от Хенрик Виенявски, Цигулкова соната № 7, оп. 30, № 2 от Лудвиг ван Бетовен, Соната за соло цигулка № 6, оп. 27 от Еужен Изаи, Соната за цигулка и пиано в сол минор от Леонид Николаев, клавирни пиеси от Клод Дебюси, Ръченица за цигулка и пиано, оп. 18 от Панчо Владигеров.

Чавдар Парашкевов е роден във Варна. Започва да свири на цигулка на петгодишна възраст с преподавател Анна Ковачева. Носител е на награди от повечето цигулкови конкурси в България, между които: Първа награда на „Св. Обретенов '94”, Специалната награда на „Чешки конкурс – Варна '95”, Първа награда на „Конкурс за най-добро изпълнение на българска пиеса – Варна '95”, Първа награда на конкурса „Млади таланти – София '96”, както и специална награда за най-добро изпълнение на Бах.
През 1997 г. Чавдар Парашкевов заминава за САЩ. Там завършва две магистърски програми в Университета в Хюстън. Завършва и специализация в Университета в Далас. През 2005 г. в Хюстън издава самостоятелен диск Мoto Perpetuo, който съдържа български произведения на Христосков, Владигеров, Големинов. Дискът на Чавдар е пуснат в космоса при полет „STS -125” на совалката Atlantis, състоял се през месец май 2009 година.
Сред учителите на талантливия български цигулар са Петър Христосков, Гинка Гичкова, Андрей Грабиец, Вероника Богарц, Томас Хапанен, Нели Школникова, Силвия Розенберг, Ерик Фридман и др. Чавдар Парашкевов е член на оркестрите на Houston Grand Opera, както и на Houston Ballet.

Наташа Кисленко е родена в Москва. Започва обучението си още на шест в специалното музикално училище за надарени деца към московската Консерватория. Там получава и висшето си образование през 1994. Година по-късно заминава за САЩ, където продължава обучението си с известния испански преподавател Иоаким Ачукаро. През 2004 година завършва докторската си степен в Университета на Ню Йорк с преподавател Жилбер Калиш. Носител е на много международни награди от клавирни конкурси в Португалия, Франция, Словакия и САЩ. Нейният дебют в Карнеги Хол е през 1996 година след спечелването на голямата награда на Международния конкурс в Мисури. Изнася камерни рецитали с музиканти като Сара Чанг, Торейф Тедийн, Теодор Къчар, Тадео Куело и др. От 2007 г. Кисленко е преподавател по пиано в Университета в Санта Барбара, Калифорния.

По публикацията работи: Елена Хубанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна