Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Чест” – новият роман на Елиф Шафак поставя клишетата за Изтока и Запада под въпрос

Снимка: БГНЕС

Турската писателка Елиф Шафак гостува в България за премиерата на романа си „Чест.” Тя е един от най-четените и продавани автори. С романите и публицистиката си тя смело застава срещу клишетата и предразсъдъците –произведенията й не отговарят на стереотипите нито за женско писане, нито за „мулти-култи” литература.

Книгите на Елиф Шафак често засягат болезнени и спорни теми, за които няма еднозначна вярна позиция – положението на жената в източното и западното общество, омразата и предразсъдъците, геноцидът над арменците. Вместо да съди и проповядва, авторката оставя на читателите си да поживеят в кожата на нейните герои.
У нас Елиф Шафак е изключително популярна с предишните си два романа – „Любов” и „Копелето на Истанбул” – книгата, която й донесе обвинение по злополучния член 301 за обида на турската национална идентичност.

„Не е лесно да си жена писател” каза Елиф Шафак на пресконференцията си в София. „Първо те възприемат като жена, а после си спомнят, че си и писател”. Но малко по-късно добави „Ако ги нямаше жените, вероятно жанрът роман щеше вече да е изчезнал”. Какво още разказа тя на българските журналисти за Изтока и Запада, своето писане и вредата от клишетата – чуйте в документалния запис с помощта на преводачката Мариана Хил.

По публикацията работи: Яна Пункина
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна