Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арман Бабикян: Никога повече да не си отиват милиони хора

То е като да го напишеш на една стена - така определи смисъла на Международния ден в памет на жертвите на Арменския геноцид (1915-1923 г.) Арман Бабикян, гост на „Нашият ден”.
Денят е обявен първо за Международен ден за солидарност с арменския народ от Европейския парламент през 1987 г. по повод годишнина от началото на геноцида над арменците в Османската империя през 1915 г. За първи път се отбелязва през 1989 г. В първите години на новото хилядолетие е обявен и за Международен ден в памет на жертвите на арменски геноцид.
Наскоро Френският конституционен съвет отхвърли закона, криминализиращ отричането на всеки геноцид, в това число и арменския геноцид през 1915 г.
Ходът незабавно беше приветстван от Турция, докато френският президент Никола Саркози настоя за създаването на нов закон.
Решението на най-висшата юридическа инстанция във Франция определи като незаконен текста, който трябваше да бъде подписан от Саркози до края на февруари - два месеца преди президентските избори в страната. Текстът стигна до съвета, след като редица френски сенатори обжалваха.
„Президентът на Републиката смята, че отричането (на геноцида) е нетолерантно и по тази причина трябва да бъде наказвано”, заявиха от офиса на Саркози.
По публикацията работи: Ирен Филева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна