Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Аларма Пънк Джаз” със специална програма на Фестивала на чешката култура пред НДК

На главната вечер на петдневния фестивал на чешката култура в София, организиран от Чешкия център, очаквайте специално включване от „Аларма Пънк Джаз” на програма „Христо Ботев” (92.9 FM). Култовият радиофестивал участва като медиен партньор и помощник-куратор на музикалната програма с концертите на Митко Таралежков и американския фрийк-фолк поет с китара Сет Хъбърт-Фаерголция, които са подгряващи за специалните гости на събитието - Vypsana fiXa. Цялата концертна вечер ще се записва и впоследствие ще бъде излъчена през следващите седмици по БНР в рамките на предаването „Аларма”.

Концертната програма ще започне точно в 18.00 ч. със one man show-то на Сет Хъбърт-Фаерголция, легендарен поет с китара, дългогодишен фронтмен на Dufus, един от основателите на анти-фолк движението в Ню Йорк през 90-те, близък приятел на Адам Грийн и Маколи Кълкин и любимец на публиката на „Аларма Пънк Джаз” от миналата година, когато буквално взриви Червената къща с музикалното си представление за китара, каса за барабани, клавир, електронни джажи и бълбукаща минерална вода в серията „Звуково изобразяване на града”. „Аларма Пънк Джаз” е организатор на балканската част от европейското турне на Сет, което довечера ще мине и през Пловдив. А по-късно утре, след участието си на Фестивала на чешката култура Сет ще направи и още един концерт – в кино „Влайкова” от 22.00 ч. като афтърпарти на фестивала „Трансевропа”.

След Сет на сцената ще излезе бургаският софт-пънк бард Митко Таралежков, който идва с триото си специално за събитието. В края на март „Таралежков Трио” подгряваха самия Рамбо Амадеус на „Аларма Пънк Джаз”, а излизането им на една сцена с утвърдени световни артисти като Сет Фаерголция и Vypsana fiXa също не е случайно явление. Групата е селектирана на първо място специално от Vypsana fiXa и Катерина Хуртаева, директор на Чешкия център, сред близо 20 български банди и артисти, предложени от „Аларма Пънк Джаз”.

Черешката на тортата, хедлайнери на вечерта са Vypsaná fiXa, любима чешка рок група, в чийто репертоар се срещат елементи и от други жанрове, самата формация се определя като поп-пънкова. Възниква през 1994 г. в Пардубице и до днес свири в състав: Михал Мареда (Марди) - вокал, китара; Милан Кукулски (Мейла) - китара; Даниел Оравец (Мейн) - бас китара; Петър Мартинек (Питърс) - ударни. Автор на интересните поетични – често сюрреалистични текстове, е фронтменът Михал Мареда, като ясно си личи вдъхновението от Уилям Сароян и Габриел Гарсия Маркес.

По публикацията работи: Цветан Цветанов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна