Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Словаците The Swan Bride отново на „Аларма Пънк Джаз”! Подгряват ги Q-Check

Инди-кабаре, рокабили, дарк уейв, психеделична поезия и театър. Горе-долу така може да се опише концерт на словашкия рокендрол квинтет The Swan Bride, въпреки че думите и етикетите обикновено са едностранчиви и недостатъчни. The Swan Bride са нещо много повече от всичките тези съставки и онези от вас, които миналата година ги гледаха на „Аларма Пънк Джаз” (когато групата представяше първия си пълнометражен албум „2” и пътуваше със 7-членен филмов екип), не просто ще се съгласят, но и ще гласуват и с двете ръце за тях.

Концертът на 11 юни в Banana Republic (отстрани на Столична библиотека, срещу – с извинение - „МакДоналдс”, където по технически причини се местят всички концерти на клуб „Алкохол” за следващите месец-месец и нещо) е част от българо-румънско мини турне, организирано от една от най-влиятелните балкански ъндърграунд агенции – La Chambre Du Chat и на него музикантите ще представят и доста нови песни, сред които и парчето Unheard Warnings, което може да бъде изтеглено безплатно тук.

The Swan Bride съществуват от 2006 г., като в основата на групата са вокалистът Матей (фармацевт по професия и далечен племенник на Джим Морисън по призвание) и басистът Фуксо (Растислав Тупи), автор на цялостната комиксова естетика на групата. В текстовете им се пее за скрити идентичности и лудешки нощни надбягвания с коли, за покрайнините на града и други зловещи полунощни видения, запращащи ни направо в света на „Кристин” и „Дяволският оркестър” на Стивън Кинг. Музиката им е като франкенщайнов пъзел, включващ зловещо-иронични текстове, пост-битническа поезия, том-уейтсова атмосфера и цирково-театрални намигания. И много пого, разбира се!
През последната година бандата излезе и на по-голяма сцена като подгряваща за The Horrors.

Тях самите пък в София ще ги подгряват Q-Check, друга любима на екипа на „Аларма” и на целокупния български ъндърграунд банда, за която това ще е първо и дългоочаквано участие на „Аларма Пънк Джаз”. Повече за техния сет, който е и откриващ за вечерта, на 8 юни (петък) от 21.30 ч., когато Q-Check ще гостуват в студиото на „Аларма”.

Концертът на двете групи на 11 юни ще се предава и пряко по програма „Христо Ботев” от 21.30 ч. - за тези от вас, които не са в София, и на БНР за всички, които не са в страната в уречения час.

(Материалът е публикуван и в „Една седмица в София”)

По публикацията работи: Цветан Цветанов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна