Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пандемониум в кино „Влайкова”: „Аларма Пънк Джаз” открива летния сезон с Marracash Orchestra

Marracash Orchestra идват!
Снимка: marracash.info
Ако скоро не сте виждали наистина експлозивна жанрова кръстоска на софийска сцена, денят е 27 юни, а групата – дрезденският секстет Marracash Orchestra. Иде реч за банда от класата, а и от кръвната група, на Dubioza Kolektiv, Balkan Beat Box, „Фолтин” и Rotfront, която е с култов статус (и то не само в бившия Източен блок), но едновременно с това успява да остане максимално близо до ъндърграунд корените си, без да се комерсиализира прекомерно.

Marracash Orchestra в момента са на голямо източноевропейско турне-промоция на още топлия си трети албум Pandemonium (издаден в края на май), като в София гостуват по покана на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз”. За българската публика те съвсем не са непозната група – спомнете си концерта им преди три години, организиран от „Динго Мюзик”, когато бандата тотално разцепи Пловдив, a севлиевските им клипове – но на софийска територия това ще е първото им голямо участие.

Албумът Pandemonium съвсем не е обикновена смесица от дъб, инди-рок, реге, хип-хоп, хардкор и театър, а истинска адска машинария, която с всяка следваща песен напълно заличава границите между жанровете, обезсмисляйки всички познати ни етикети и клишета. Още със самото си излизане албумът се превръща в ъндърграунд класика, но ние припомняме, че основната сила на бандата е в живите им представления – нещо могъщо, вулканично и почти невъзможно за предаване в студиен вариант. На концерти на Marracash Orchestra се лее пот и се подскача в продължение на два часа и повече и после дори те ви се струват като 5 минути. С две думи – ако трябва да използваме формулировката на „Фолтин”: „фитнес-кабаре”!

С „Аларма Пънк Джаз” групата е в постоянен контакт от октомври миналата година. Съдбоносната среща е на международния форум „Музика без граници” във Вуковар, а резултатите ще можете да видите и чуете сами на 27 юни. Интересното е и че групата решава да издаде новия си албум във винилов формат именно след случаен разговор с „Аларма” по този повод – живият контакт, който дава винилът – не само с музиката, но и с артуърка на групите е един от начините човек да се докосне до нещо истинско във времената, когато всичко е анонимно, виртуално и сведено до свободен даунлоунд със занижено качество.

Концертът, както си му е редът, ще бъде предаван пряко от кино „Влайкова” по програма „Христо Ботев” на БНР (92.9 FM) от 21.20 часа, като накрая в ефир ще бъдат обявени и следващите големи имена от афиша на „Аларма Пънк Джаз”, сред които са легендите The Ex, Oresund Space Collective и Dirty Beaches.

сряда, 27 юни, от 21.20 часа

(Материалът е публикуван и в „Една седмица в София”)
По публикацията работи: Цветан Цветанов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна