Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вечер с Елена Образцова

Снимка: Архив
На днешния ден е родена руската оперна дива Елена Образцова. Пожелаваме й здраве и творческо дълголетие и се присъединяваме към празника й с много музика в нейно изпълнение – документални и студийни записи от фонотеката на БНР.
Елена Василиевна Образцова е родена в Ленинград, сегашен Петербург, в семейството на инженера Василий Образцов и конструкторката Наталия Образцова. Преживяват блокадата на града и през 1943 година са евакуирани във Вологодска област. Певческата си кариера Елена започва в края на 40-те години на миналия век в детския хор към Двореца на пионерите в родния си град. През 1954-57 г. тя живее в Таганрог – град на Азовско море, Ростовска област. Там тя посещава занятия в музикалната школа и на една от продукциите я забелязва директорката на Ростовското музикално училище. По нейна препоръка бъдещата световна звезда е приета направо във втори курс на училището. След година Елена вече е в подготвителния курс на Ленинградската държавна консерватория „Николай Римски-Корсаков”. През 1962 г. печели наградата на Всесъюзния вокален конкурс „Михаил Глинка”. На следващата година дебютира на сцената на Болшой театър с ролята на Марина Мнишек в операта „Борис Годунов” на Мусоргски. След като се дипломира през 1964 г. е официално назначена за солистка. Завладява Миланската Скала, нюйоркската „Метрополитън опера” и всички престижни музикална сцени по света.
Снима се в няколко музикални филма, изявява се като оперен режисьор, педагог и човек с активна гражданска позиция. Поддръжник е на Международните Делфийски игри, а техния девиз „Пробуждай – въодушевявай – обновявай” е нейно творческо верую.

събота, 7 юли, от 20.00 часа
По публикацията работи: Даниела Найденова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна