Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една радиопиеса, написана в Германия, в ефира на програма "Христо Ботев" - 15 юли, неделя, от 16.00 часа

Снимка: Архив
„Майчин език, отечество” е оригинална радиопиеса, написана от Уте Кристине Круп. Историята се случва днес, пътува от България за Германия заедно с главната героиня и по някакъв особен начин е хем българска, хем немско-българска, хем космополитна. Благодарение на съдействието на Гьоте Институт радиопиесата беше преведена и стигна до българската публика скоро след появата си в Германия.
Уте Кристине Круп е идвала няколко пъти в България като участник в литературни семинари и четения. Автор е на радиопиеси, разкази, есета и романи.
Режисьор на българския запис на „Майчин език, отечество” е Николай Волев. Това е третото му радиопроизведение след фичъра „Ветрогонци” - българския фичър в съвместния радиопроект „Аз живея на Балканите”, в които участваха 11 радиостанции от балканските страни, и полската радиопиеса „111” от Томаш Ман, осъществена съвместно с Полски институт София през 2010 г. Автентично-документалното и фикционално-игралното, два принципно различни пътя за реализиране на радио драматургия, понякога се кръстосват и в рамките на едно произведение, а понякога едното така амбициозно се опитва и успява да заприлича на другото, че се раждат и странни хибридни образования. Радиопиесата нарушава академичните правила за единство на време и място, така както само по радиото може да се случи, при това го прави най-естествено. В условната и фрагментарна форма на дневник успяваме да проследим паралелния живот на две приятелки в две различни и всъщност не чак толкова катастрофално различни, а по свой неповторим начин пъстри и контрастни действителности - Германия и България.
С гласовете на Ана Пападопулу, Йоана Буковска, Велислав Павлов, Юлиана Сайска и Тома Бранкованов говорим на майчиния език за различните измерения на понятията за отечество.
По публикацията работи: Даниела Манолова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна