Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професор Николай Овчаров за експедицията в Монголия

Снимка: БГНЕС
Проф. Николай Овчаров е на археологически проучвания в Перперикон, а наскоро се завърна от Монголия и разказа за една интересна негова идея за следващата година. Тя е свързана с възстановката на прабългарски ритуали. Проф. Николай Овчаров сподели пред „Нашият ден”:

Вече трети ден сме на разкопките в Перперикон. Сега правим една доста сложна организация, както винаги в началото. Ние сме цяло предприятие, работим тук повече от 120 души. Тук сме 13-а година, това са едни от най-мащабните разкопки в България с много ценни експонати. През последните 6 години ние проучваме акропола на Перперикон и ако всичко е наред с финансирането, до 2-3 години трябва да приключим и да имаме една напълно завършена структура на акропола. Перперикон има и огромни северни и южни предградия, до които ние още не сме се докосвали. Нека завършим акропола, за да се превърне той в притегателно място за туризъм.
При посещението ми в Монголия се появиха интересни факти. Изказах предположение, че част от прабългарите вероятно са били последователи на шаманизма. Ние това го знаехме и от откритите находки в Плиска и Преслав като рисунките на шамани, детайли от облеклото – звънчетата. Българите са имали една доста смесена религия. Между другото, в Монголия посетих един много важен паметник за нашата история – мавзолея на най-големия герой на тюркския епос – Кюл Тегин, който живее в началото на седми век по времето на Аспарух и Тервел. Надписите на Тегин и на неговите боили са най-важните аналогии на нашите надписи на Мадарския конник и някои други. Покойният академик Бешевлиев, най-големият специалист по тези надписи, откри там имената на Тангра, на върховния общ бог.
Всъщност доста неща имаше да се правят. Що се отнася до шаманите, и досега в Монголия и Буратия, руска република, също населена с монголско население, около 5-6% по официални данни са шаманисти, т.е. вярват в тези първични култове. Точно по тези места в Централна Азия е запазен в чистия му вид. През двете експедиции ние се срещаме с различни шамански общества и вече сме на път да договорим гостуването на шамани в България.
Целите са две. Едната е да направим възстановка на тези шамански обичаи на някои места, които преди 1300 г. са били ползвани от българските шамани (Мадара, Перперикон и т.н.), а другата цел е да привлечем туристи. Това действително е една невероятна атракция. Шаманският ритуал е запазен от хилядолетия и е изумителен.
Има много теории за произхода на прабългарите, но две са основните: едната е тюркската, а другата е римската. Основните сериозни учени са последователи на тюркската теория. Напоследък доби гражданственост и иранската теория, която някак си цели да избегне тюркското влияние.
Ние никога няма да разберем какво е станало. Ситуацията е по-сложна. Централна Азия в първите векове на новата ера е един гигантски котел, в който се „преварява супата” на бъдещото човечество. Това са монголски народи, хуни, тюрки, които се смесват. Няма чисти народи още в онези времена. Ние сме имали по-скоро тюркско културно влияние, което наричаме тюркоезично и тюркокултурно, а не че сме по произход тюрки. Има и арабско влияние. Този процес трябва да се изследва в своята основа, за да се направят изводи.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна