Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Господа инвеститори, откажете се

Камен бряг
Снимка: БГНЕС
В началото на юни кметският наместник на каварненското село Камен бряг Добринка Ялнъзова носи писмо, препратено от община Каварна, с което инвеститор уведомява местните жители, че е закупил регулиран парцел и планира построяване на предприятие за производство на риба.
Жители на Камен бряг и посетители на селото през лятото са загрижени за последствията от подобно предприятие. Със съветите си в този диалог участва и екологът от Сдружението за дива природа „Балкани” Андрей Ковачев. Според него притесненията са основателни. И дори би трябвало да бъдат по-големи.
Андрей Ковачев е готов да предложи съвета си не само на загрижените за чистотата на каменния бряг, но и на инвеститорите и на вероятно подкрепящия ги кмет на Каварна.
Съветът му е следният: Откажете се от този проект на ранен етап! Познавам хора, които още от 70-е и 80-е години ходят на това място. Десетки, хиляди хора ходят там всяка година. За тях това е свещено място. Както Иракли е за едни други хора. Постигнахме успех за Иракли и тъй като участвах в тази кампания, ще ви кажа, че и тук реакцията няма да бъде по-слаба. Господа инвеститори, откажете се! Да, не е пясъчен бряг, скалист бряг е, но това е единственият скалист бряг в България, в който хората ходят на туризъм. Откажете се навреме, защото това място е свещено за тези хора. В буквалния смисъл ще ви разглобят проекта тухла по тухла. Откажете се!
По публикацията работи: Любомира Константинова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна