Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театралните школи между образователното и комерсиалното

Театралите казват, че театърът обича всички и ги чака в залата. Но за да умее човек да се наслаждава на театъра, той трябва да е художествено образован. Кое е мястото, което учи децата да общуват с театралното изкуство, да го разбират и осмислят? Кой може да превърне зрителите в активна публика? Училището, семейството или извънкласните театрални школи?
Къде децата могат да съхранят и развият обичта си към чудото, наречено „театър”? Да съхранят и развият изкуството в себе си, за да живеят в хармония с красивото и доброто? Училището, за съжаление, е длъжник на образованието в областта на културата и изкуството, на усет за разбирането на ценностите му.
Неслучайно и интересът напоследък към театралните школи е особено голям. Някои виждат в това „пазарна” ниша и школите започнаха да се роят изведнъж със страшна сила. Коя е причината за този необичаен за последните години интерес, каква е мисията на театралните школи и има ли опасност от комерсиализация на тази инак благородна дейност? Актьорът Светослав Добрев, който води студията в читалище „Славянска беседа” и Красимира Методиева от школата „Ведна” – гости в „Какво се случва”.
По публикацията работи: Светлана Тарашоева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна