Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Роберто Деверьо” на Доницети - спектакъл на Виенската държавна опера

Едита Груберова в ролята на Елизабет Първа.
Снимка: Архив

В оперната вечер на програма „Христо Ботев” тази събота предлагаме спектакъл на най-престижния австрийски оперен театър – Виенската държавна опера, състоял се на 26 май тази година. Забележителното в спектакъла на „Роберто Деверьо” от Доницети е участието на прочутата прима Едита Груберова в ролята на Елизабет Първа, легендарната кралица на Англия, наричана „Глориана”.
Някои от слушателите на програма „Христо Ботев” вероятно знаят, че Груберова е родена на 23 декември 1946 година в Братислава, тъй че в момента на спектакъла - на 26 май 2012, тя е навършила почтената възраст от... 65 години. И пее в „Роберто Деверьо”! Тук коментарите са излишни, можем само да припомним, че изумителната Едита Груберова е сред най-търсените, аплодирани и възхвалявани колоратурки от последните десетилетия, известна с изключителна чистота и красота на звукоизвличането, великолепна гъвкавост на гласа и удивителна способност да изпълнява най-трудно достижимите височини със сила и блясък, достойни само за една кралица. Не случайно именно Царицата на нощта е сред най-значимите й партии в началото на кариерата й, а по-късно, когато Груберова става известна с партии от класическото италианско белканто, сред най-големите й успехи остават кралските роли на Елизабет в „Роберто Деверьо” и Мария Стюарт в едноименната опера на Доницети. Точно тези две партии ще припомним на слушателите в оперната вечер – с документален запис на първата от последния сезон във Виена и фрагменти от студиен запис на втората – една от най-прочутите регистрации на „Мария Стюарт”, осъществена през 1989 година в Мюнхен от съставите на Баварското радио под палката на Джузепе Патане.
Що се отнася до спектакъла на „Роберто Деверьо” от Виена, той е представен от хора и оркестъра на Виенската държавна опера с диригент Евелино Пидо, а в главните роли освен Едита Груберова участват: българката Надя Кръстева като Сара, херцогиня Нотингам, японският баритон Еджиро Каи като херцог Нотингам и испанският тенор Хосе Брос като Роберто Деверьо, граф Есекс. В партиите на лорд Сесил и сър Уолтър Рали ще слушаме тенора Петел Йелоситс и баса Маркус Пелц.

Съдържание на операта

събота, 22 септември, от 20.00 часа

По публикацията работи: Цветана Тончева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени