Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доктор Хелър и неговите космически импровизации на откриването на осмия „Аларма Пънк Джаз Фест” довечера

Øresund Space Collective на „Аларма” довечера.
Снимка: личен архив на групата

Øresund Space Collective, които откриват есенното издание на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз” довечера, се сформират през април 2004 година. Групата обединява датски и шведски музиканти (както подсказва и името на Йоресундския мост, свързващ о. Шетланд с Швеция). В основата на формацията е живеещият в Дания американски експериментатор (и доктор ендокринолог) Скот Хелър, известен още като Доктор Спейс. От самото си създаване групата експериментира в жанрове като спейс-рок, прогресив и псайхеделик, като отделните пиеси често надхвърлят 20-30-минутната продължителност, приемлива за радиоформатите. На концерт музикантите наблягат до голяма степен на импровизацията, но това не е в ущърб на композиторските им качества, както личи и от последния им засега албум West, Space And Love (март, 2012), в който експериментират дори с индийски саунд.

Групата е участвала на редица концерти и фестивали в Германия, Финландия, Швеция, Дания и Норвегия, а този месец прави и първото си голямо източноевропейско турне, чиято българска дата съвсем не случайно е избрана да бъде във формата на „Аларма Пънк Джаз”. Постоянните членове на формацията са: Тобиас - китари и ефекти, Магнус – китари и ефекти, Стефан - китари и ефекти, Йоке - бас китара, Томас - бас китара, Скот - синтезатори, Могенс - синтезатори, и PIB - барабани.

Преди Øresund Space Collective в Studio Sounds Like.. на „Цар Освободител” 8А „Аларма” ще представи друг един артист, който от години е във фокуса на нашето предаване. Павел Стойчев е музикант и музикален продуцент с богато творческо минало. За себе си казва, че черпи вдъхновение от природата, от вътрешното самоопознаване, за което му помагат ведическите текстове. Или в едно изречение: „Нашето съзнание има редица въпроси, чийто отговори сме забравили - музиката ми помага да си ги припомня”.
Неговият основен проект Surbahar e представен за първи път като пред изпълнител на концерт на Transglobal Underground & Natasha Atlas в София. Музикалните му търсения са в различни жанрове като чил аут, трип-хоп, idm, електронника, амбиент, псайхаделик и прогресив транс. Под името Surbahar Павел Стойчев успешно работи с редица музиканти като Мики Мегре – вокали, Мирослав Цветков – китара, Даниел Елисеев – китара, Климент Дичев – пиано, Ясен Мишчук – кавал, Димитър Бакърджиев – саксофон, флейта, Десислава Петрова – вокали и други.

В началото на 2007 се присъединява към новосформиралия се лейбъл Chill Om Records, който две години по-късно издава две компилации с негово участие - Azaad-E и Swaraaj. През 2011 година Surbahar издава и първия си албум The Om Remains the Same. През годините Павел Стойчев е свирил и композирал с различни банди като Korai Orom, Band Of Mad Women, Bluba Lu и Samodelia. Част е и от различни проекти като Mescalitto, Pumpal, TubeFx и други. Изявява се на редица фестивали в България и чужбина, също така е основен двигател на фестивала Artmspheric.

Този път, в добрата стара традиция на първите издания на „Аларма Пънк Джаз”, концертът ще има и своите визуални измерения, за които ще се погрижи Todorwarp. Зад името Todorwarp стои авторският проект на Тодор Кюркчиев, който повече от 15 години ни радва с уникалното си визуално изкуство. Възпитаник на Художествената академия, София, специалност „Плакат”, неговите картини и видеоколажи ни пренасят в един наистина фантастичен, но й същевременно напълно реален свят. Тази дуалистичност в творчеството му е породена от търсенето на отговори, относно редица глобални въпроси - кои сме ние, от къде идваме, каква е нашата същинска мисия на тази планета.

Концертът по традиция ще се предава пряко по програма „Христо Ботев” от 21.30 ч.
В края, малко преди полунощ, ще обявим по дати, места и часове и цялата програма на фестивала, в който ще вземат участие още легендите The Ex (Холандия), The Thing (Швеция/Норвегия) и „Трендафил & Чугра”.

понеделник, 15 октомври, от 21.30 часа

По публикацията работи: Цветан Цветанов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна