Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Аларма Пънк Джаз” представя: Ъндърграунд нощ в София

„Дуботур” & „Секта” свирят за пръв път на „Аларма Пънк Джаз” в сряда вечер.
Снимка: личен архив на „Дуботур”
Светилата на столичния поп-арт на една сцена. Ученик на китариста на „Кинг Кримсън” заедно с безкомпромисните си колеги ще промени облика на нощна София.

Ъндърграундът не е в метрото, той започва, когато го затворят. Така се шегуват с обществените настроения момчетата от групите „Дуботур” и „Секта”. Утре вечер те ще представят нестандартния си творчески репертоар в Studio Sounds Like на „Цар Освободител” № 8A. Двете банди отдавна са се превърнали в символ на софийския музикален поп-арт и винаги водят след себе си армия от верни фенове. Събитието е шанс в сряда вечер зрителите да видят някои от най-опитните и безкомпромисни в естетиката си софийски музиканти на една сцена.

„Дуботур” е проект на Симеон Германов, по-познат сред столичните фенове като Дедо Мони. Германов е автор на музиката към предизвикалия фурор, както и групи от туристи в столицата ни, филм Sofia - The History of Europe. Популярен е и с шантaвото си сценично поведение, с което заличава границите между изпълнители и публика.

Заедно с него, но и в „Секта”, свири виртуозът и машина за звуци Жоро Варамезов. Той е част от хитовете на групи като „Подуене Блус бенд” и „Джанго Зе”. Диян Драгиев отдавна е спечелил сърцата на заклетите рокаджии с участието си в „Паникън Уайаскър” и „Уикеда”. С уменията си ще ни зарадва и Владислав Петров. Той е ученик на Робърт Фрип. Фрип е № 61 в класацията за 100-те китаристи на всички времена на сп. „Ролинг Стоун”. Китарист е на легендарните „Кинг Кримсън” и участник в проекти на Андре Сеговия, Дейвид Бауи и Брайън Ино.

За шаманизма и мистиката ще отговарят певицата Нели Тотева и барабанистът на „Еридан” Гого Бакърджиев. Публиката ще бъде поведена на пътешествие през гръндж, траш, сайкъделик, арт, прогресив, хард. За носталгиците ще има и специална програма от „Дуботур”. Коктейл от пародии на „комерсиалните 80`s” и нещо като „акордно ехо от задния двор през последните години на комунизма”. Концертът е от 21 ч. и ще бъде предаван пряко по програма „Христо Ботев” на БНР от 21.20 ч. Продуцент на събитието, то се знае, е „Аларма Пънк Джаз”.

сряда, 21 ноември, от 21.20 часа
По публикацията работи: Никола Димитров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени