Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

135 г. от боевете при Шейново

Днес си спомняме, че преди 135 г. в сърцето на Стара планина, край Казанлък, Шейново и Шипка са се случили събития, определили до голяма степен не само изхода от руско-турската война, а след това и посоката на българската история.
За интересни подробности от онези времена ще говорим с директора на Регионално-историческия музей в Казанлък – Момчил Маринов.
„Без да преповтаряме учебниците по история, най-важното случило се в нашия край на 8 и 9 януари 1878 г. е последният театър на решаващите сражения от освободителната руско-турска война. Изходът от това сражение направи възможен 3 март и това е най-важното. Припомням на слушателите, че да имаш освобождение е привилегия. Доста често, заети от всекидневните грижи, ние забравяме, че на нашата планета има десетки хиляди народи, а по-малко от 200 държави, между които сме и ние.
Тази година честването започва край Девическия манастир край Казанлък. Той е една от емблематичните възрожденски сгради на Казанлък. Девическият манастир е пример за благородството и несъкрушим дух на българите в последните десетилетия на османското владичество. Неговото издигане е пример, че когато искаш да направиш нещо голямо, нищо не може да те спре. По време на Освободителната война манастирът пресъздава целия катарзис, който преживяват българите през това драматично време – от април 77-а до март 78-а година. В хода на войната той преминава през превъплъщенията на бежански лагер, на склад за турската армия, на военен лазарет за руси и опълченци. Цялата негова, на моменти трагична история, пресъздава пътя на войната и пътя на освобождението. Затова Девическият манастир „Св. Богородица” е винаги ядрото на тържествата за поклона пред героите, осигурили нашето освобождение.
След ритуала в манастира се придвижваме към Шейново и Шипка, където ще е поклонението пред загиналите. Около 12.00 ч. ще бъдем край великолепния храм „Рождество Христово” край град Шипка, където ще бъде и кулминацията на нашите тържества. Каним всички граждани и гости на Казанлък, за да почетем героите.”
В този исторически ден разговаряме и с кмета на Шейново Николай Терзиев. „Днес е празник за нас и всички българи. Пред Паметника на победата се стичат всички жители и гости на Шейново, за да сведем глави за 135 път пред величавите руски, украински, молдовски, румънски и български войни, оставили костите си по нашите полета. И сега няколко думи за дарителската кампания за построяване на паметник на загиналите във всички войни до 1945 г.
Идеята е на един популярен казанлъшки скулптор и голям български художник Велин Дечков. Шейново е дало изключително много жертви, сравними с жителите му, през войните за национална свобода и независимост. Над 120 души от Шейново са загиналите. Всяка втора къща е била почернена. Тях искаме да почетем. Първоначално кампания е подхваната от родолюбиви младежи от Шейново още в далечната 1938 г. но заради конюнктурата този проект не става факт. Във Велико Търново се е водила огромна преписка, която пресъздава всичко направено тогава. Преди три години всички ние подехме отново кампанията и сега продължаваме да работим по тази идея.”
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени