Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една разтърсваща любовна изповед на Евтим Евтимов

Снимка: Стаматина Никова
По стиховете на поета Евтим Евтимов са изпети едни от най-хубавите български лирични песни. Днес в проза и поезия излиза книга за непозволената любов между него и поетесата Петя Йорданова. Тази любов е причината за създаването на едни от най-хубавите стихове в българската любовна лирика. Тяхната история, писмата и откъси от дневниците на двамата влизат в книгата, наречена „Ако ти си отидеш за миг”. Ето какво сподели поетът Евтим Евтимов специално за „Нашият ден”:
„Това е просто един поетичен дневник в стихове за една любов, които аз писах навремето в продължение на десетина години. Тогава не съм мислил за книга. Самата Петя по-късно от мен научи, че съм си водил такъв дневник. Дори бях забравил ръкописа. Тази книга всъщност е книга за двама, за една продължителна любовна връзка. В нея са публикувани всички стихотворения и от Петя Йорданова и от мен. В книгата има много снимки, има много писани и записвани мисли, не са пипани оттогава. Както са се появили в съзнанието ми, така съм ги и записал. Не е писано нарочно, то идва отвътре. Дето се казва, любовта е предизвикателство, кара те да правиш неща, които никога иначе не би направил, да доказваш неща, в които никога не си вярвал. Това е всичко.
Тази любов започна от Петрич и завърши в Правителствена болница. Тогава в Петрич грееха едни неповторими звезди, помня ги. Под нас светеха къщите на града. Дори и те ми се видяха като звезди. Така е в любовта. Добро или лошо, остава написаното и записаното. Жената е по-голяма и от самата любов. Самата жена е любов. По-велико чувство от това няма. Любовта ме накара да вярвам, че най-хубавото създание, което Господ и природата са създали е жената. Питали са ме навремето, какво значи голяма любов. Голямата любов е несбъднатата. Не препоръчвам да бъде несбъдната, но тя е голямата любов. Тази любов, която човек цял живот е градил в мислите си, тази любов, която не е оскърбена, не е смачкана, не е обидена, не е подиграна – това е истината. Има ли любов, има живот. Имали ли живот, има любов. Нямах старанието да показвам какъв любовник съм бил, какво е имало, изразявал съм най-съкровените си чувства.”
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна