Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Награда за предаването „Клубът на журналистите”

В студиото на предаването - може да го слушате директно в ефира на програмата и онлайн всяка събота от 12.15 часа, а подкаст може да намерите на сайта на програмата.
Снимка: Архив

Асоциацията на европейските журналисти в България обяви класацията си за журналистика за 2012 г. Една от двете награди за цялостен принос е за предаването „Клубът на журналистите” с водещ Ирен Филева. Отличието е дадено заради свободата на словото, правото на коментар от всякакви позиции. Еврокомисар Нели Крус е посочила това като основен успех на фона на общите проблеми със свободата на словото в България.
Ето какво каза по този повод Ирен Филева:

Да се отстоява свободата винаги коства усилия и винаги в края на нечий мандат има много сериозни проблеми. Този път те се появиха като че ли малко по-рано. Иначе словото е свободно, когато казва не само какво се е случило, но и отговаря на въпроса защо се е случило. За съжаление, при нас рядко се случва. Трябва да бъде очертана ясната граница докъде са медиите и докъде е властта. Когато властта се заиграва със собствеността в медиите, тогава очевидно се опитва да манипулира медиите. Тук затваряме кръгчето. Затова започваме все по-често да цитираме оценките от Европа, че в България медиите са пределно концентрирани, с неясна собственост и рядко отговарят на въпроса защо нещо се е случило. Имаме и един друг проблем. Имаме доста провинциално отношение като медия към медия. Формално е и не бива да се случва. Трябва с колегите да се събираме по-често и да търсим общата гледна точка към отразяването на дадено събитие. Четем и слушаме, че някакви хора протестират някъде. Вчера 10 човека успяха да се разделят на три лъча и да имат три пакета с искания. Не е важно да проследяваме къде минават тези хора и какво викат, а да обясняваме защо тези хора са на улицата. Със сигурност трябва да има и една културна рамка около тези събития, защото излизането извън нея е много подвеждащо и разваля общия фон във обществото, опорочава всичко.
Още веднъж честито на Ирен Филева и „Клубът на журналистите”!

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна