Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще защити ли природата служебният кабинет

В „Нашият ден” разговаряме с Тома Белев и Константин Иванов. Ето какво споделиха те:
Тома Белев от „Зелени Балкани”:
„Наред с всичко останало, сега нашите искания са насочени към един временен мораториум за ползване на вековните гори в България, собственост на държавата. Министърът в служебното правителство и сега може да ограничи ползването им, защото тези вековни гори са много малко - само около 3%, т.е. трябва да предприемем спешни стъпки да ги опазим.
Служебният кабинет може да свърши и някои от нещата, които ни обеща предишното правителство преди 4 години, но не се случиха. Едното например, е в обсъжданията да се включи активно обществото чрез създаването на консултативните съвети по различните компоненти на опазване на околната среда, които са записани в закона. Второто е разширяване на висшите експертни екологични съвети с представители на неправителствените организации, БАН и пр., там където е знанието.
Винаги повтарям, че ако МОСВ (Министерство на околната среда и водите) е създадено пред 1990 г., повечето от тези организации са създадени 2-3 г. преди него и за разлика от постоянно сменящите се служители на министерството, хората, опазващи природата, имат вече половинвековен опит в опазване на природата. Хората от предишното правителство останаха и в служебния кабинет, но все пак се надяваме на волята на министъра, защото едно министерство работи по волята на органа, а това е министърът. Министерството само по себе си не е орган. Ако има воля за работа, може да се свърши много работа. Вече 4 години не обявяваме защитените зони по европейските директиви и българските земеделци са загубили огромни пари от европейските фондове. Не усвояваме, защото ги няма заповедите, а никой не го казва, защо? България губи от липсата на активност на МОСВ.
Константин Иванов от WWF (Световен фонд за дивата природа):
„Според нашата организация това не е само бюрокрация, защото заповедите за обявяване са готови от преди 4-5 г., но обсъждане не се провежда, а то е задължително преди обявяването. Т.е. това не е бюрокрация, а основни интереси в министерството и Районните инспекции, за да продължават да решават всеки случай по целесъобразност. Рамките ги няма. Фактически липсата на заповеди, липсата на планове за управление, е една чисто корупционна среда, в която можеш да взимаш пари. Един от начините да се излезе от това положение е да се приемат много бързо едни 19 или 20 заповеди, които веднага ще вкарат малко ред в Черноморското крайбрежие и нещата няма да могат да се разбиват на парче. Реално погледнато и сегашното служебно правителство, въпреки че е с много малък мандат, може да задвижи тези процедури. Поне да ги подготви до степен, която да улесни следващото правителство”.
Тома Белев: „Имаме един месец обществено обсъждане. Ние сме им предоставили нашето предложение за режими и заповеди. Дори да не са съгласни с нас, те могат да предизвикат дискусия, да проведат обсъждането, за да не изпуснем и този месец. Ние можем да имаме първите заповеди още в рамките на това служебно правителство, стига да има воля и желание. Бездействието е много безотговорно към населението у нас. Хем се оправдаваме, че сме много бедни, хем казват, че са отделили едни европейски пари за хората, а не им ги даваме, защото някой не си върши работата”.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна