Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Alarma Punk Jazz представя: Мини турне на Франц Николай (Бруклин, Ню Йорк) в Пловдив, София и Русе

Франц Николай
Снимка: личен архив
С участието на Chugra Grand Orchestra, Невен Кидеров, Илко Биров, НеЩо ЦвЕтНо”, Morebasser & E.U.E.R.P.I.


Франц Николай
е ключова личност на нюйоркската ъндърграунд сцена – музикант, поет (с китара, банджо, акордеон или каквото си пожелате), DIY-пътешественик. През последните 15-ина години името му се свързва с формации като The World Inferno Friendship Society, Anti-Social Music, Against Me! и The Hold Steady, а от 2007 насам пътува по света и в one man show вариант, който е не по-малко вълнуващ като представление, а и музикално – singer songwriter пънк с, докосващ се по допирателната до Елтън Джон, Питър Хамил, дарк-кабаретната музика и съвременната  класика. Пътешествията му, както си му е редът, включват по 40-50 дати и понякога го отвеждат чак до Монголия. В момента е на поредното такова турне (с три български дати) и представя материала от новия си албум Do The Struggle. 

В „Берьозка” в Пловдив днес (3 април) преди Франц на сцената ще излязат Невен Кидеров от Русо Кастро (добре познат и със собствените си песни, но и като перкусионист на триото на Таралежков) и Илко Биров, а афтърпартито е от пънкарите „НеЩо ЦвЕтНо”. В София в Studio Sounds Like в четвъртък с Франц отново са Невен Кидеров и „НеЩо ЦвЕтНо”, а и най-новото разклонение на инкубатора за авангардисти „Трендафил  & Чугра” - Chugra Granda Orchestra (с Дик Чугра – клавири, Майкъл Сайз - китари и Саймън Кокс – глас). Жанрово Chugra Granda Orchestra излизат донякъде от рамката на „фрий-пънк-етърпрайз”-а и се насочват също към дарк-кабарето с елементи на квази-детски песнички и (анти)социална (само)ирония в духа на геостратегическата радио-опера. Участието им на „Аларма” е световна премиера. В петък в Русе подгряващи за Франц са Невен Кидеров и специалното обединение на соловите инструментални проекти на Свилен Иванов и Мирян Колев Morebasser и E.U.E.R.P.I. Концертът ще се проведе в Дом „Канети” с подкрепата на Международно дружество „Елиас Канети”.

Всичките концерти ще се записват от екипи на БНР, а този в четвъртък ще се предава пряко по програма „Христо Ботев” от 21.30 ч. до полунощ.

По публикацията работи: Цветан Цветанов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени