Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 12 април от 19 часа директно от зала „България”: Концерт на Симфоничния оркестър на БНР, диригент Георги Димитров

Данчо Радевски (вляво) и Александър Сарандев
Снимка: Архив

Произведения от Бетовен, Щраус и Онегер ще свири Симфоничният оркестър на Българското национално радио. На пулта ще застане Георги Димитров. За изкуството на Димитров в. „Зюдкурир” пише:

Диригентът Георги Димитров

„Трябва да споменем българския гост-диригент Георги Димитров, който поставя себе си и своето превъзходно дирижиране винаги в служба на процъфтяващата под неговите ръце музика. Той показва с оскъдни движения най-необходимото и подрежда, за да инициира със своя „инструмент” – оркестъра, светове от звуци, и потапя слушателите в едно нереално удивление...”

Данчо Радевски (кларинет) и Александър Сарандев (фагот) са солистите в Дует-концертино за кларинет и фагот от Рихард Щраус. Пиесата е написана през 1947 година. 83-годишният Щраус я посвещава на близкия си приятел Хуго Бургхаузер -  австрийски фаготист, свирил във Виенската филхармония.

В концертната програма ще чуете още Увертюрата към балета „Творенията на Прометей” от Бетовен и Симфония № 3 Литургична от Артур Онегер. Симфонията е написана през 1945-1946 г., под все още парещите рани на Втората световна война. В поредицата от известни антивоенни творби тази симфония изразява откритата позиция на Онегер към зверствата, които разтърсват света. По повод създаването й той ни е оставил пространни свидетелства:
„В това произведение исках да символизирам протеста на съвременния човек против нашествието на варварството, тъпоумието, против страданията, против бюрократичната машина, които ни щурмуват вече толкова години. В своята музика исках да изобразя борбата, която възниква в сърцето на човека между покорството на слепите, угнетяващи го сили и стремежите към щастие, мирна любов и божествена защита. Моята симфония е драма, в която играят (действително или символично) три действащи лица: Страданието, Щастието и Човекът. Това е вечен проблем. И се опитах да го обновя…”

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна