Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военният фоторепортер Олег Попов представя непоказвани кадри от Афганистан

Снимка: photosynthesis.bg
По-голяма ли е силата на фоторепортажа от силата на написания текст и може ли той да обърне обществените нагласи? И кое е по-важно – да се опазиш жив или да направиш репортажа на живота си? Задавах си подобни въпроси, докато разглеждах фотосите на военния фоторепортер Олег Попов, който е автор на фотографската изложба „Отвъд хоризонта” – последната от проекта на галерия „ФотоСинтезис”, посветен на военна фотография и фотожурналистика.
В изложбата са експонирани непубликувани и непоказвани до момента кадри от Афганистан, където фотографът прекарва дни наред заедно с екип на Ройтерс.
Олег Попов е дългогодишен кореспондент на Ройтерс. Той e и първият българин, който оглавява фотоотдела на световната агенция за Израел и палестинските територии – една от най-отговорните и ключови позиции в новинарството.
Неговите кадри от горещите места в света са обикаляли невeднъж страниците на най-престижните световни издания. Фотографът е снимал войните в Хърватия, Босна, Чечня, Косово, Израел, Македония, Афганистан и Ирак. За отразяването на събитията в Ирак, където прекарва тридесет и пет дни с американски морски пехотинци и изминава заедно с тях 570 км от Басра до Багдад, той е отличен с награден знак „За вярна служба под знамената” – III степен.
По публикацията работи: Светлана Тарашоева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна