Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Из сакралните пространства на храмове, дворци и традиции

Тадж Махал в Агра, Индия
Снимка: ЕПА / БГНЕС
С каква символика е натоварен кръстът в архитектурата? Защо присъства като кръстовиден центричен тип план в храмове и дворци от различни епохи, религии, страни и даже континенти? Какво намират в него строителите? И какъв друг знаков код влагат висшите духовници и владетелите, поръчвайки сграда, в чиито основи е вписан кръст?
Неспециалистът понякога трудно ще открие този интересен детайл: външната видима форма на постройките може да заблуди окото. Сменяли са се владетели, вкусове, стилове. Сградите са понасяли моди, капризи, исторически превратности. Вграденото в основата послание обаче остава. Какво е то? Един автор на романи от това би изваял великолепен сюжет с увлекателни загадки. Ролята на архитекта-изкуствовед е да търси, сравнява и анализира плановете на сградите, потапяйки се дълбоко в историческите пластове към исконните форми. Какъв път изминава в своето професионално израстване доц. д-р архитект Елена Иванова? Как стига до идеята за кръстовидния план?
Следва разказ-пътешествие в различни точки на Европа и Азия до сгради – архитектурни шедьоври, с кръстовидна пространствена композиция. Не сте си представяли, че това може да е Тадж Махал или дворецът на Шапур I в Бишапур, Иран, ранносредновековен зороастрийски храм в Согд, катедрала в Ечмиадзин, Армения, Омейадски дворец в Аман, Йордания, Чифте хамам в Истанбул или някой от емблематичните кьошкове в Топкапъ, Истанбул, Сараньовската кула в Септември, България, от XVIII век, българска къща в Созопол от XIX век, Вила Алмерико „Ла Ротонда”, Виченца, Италия… Списъкът може да бъде много дълъг.
Много символика е скрита и в ритуалите, съпътстващи връзката Великден – Гергьовден. Как великденското яйце стига до гергьовската нива? Какви тайни послания носят майската вода, зеленика и гергьовският венец? – ще научим от Ангел Гоев, директор на архитектурно-етнографския комплекс Етъра.
В предаването още: Николай Ненов, директор на Регионалния Исторически Музей – Русе, за позабравени факти от общото минало на градовете от двата бряга на река Дунав – Русе и Гюргево, но тачещи и до днес общ закрилник – Св. Георги.
По публикацията работи: Петра Талева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна