Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската фотография в Европейската дигитална библиотека

С 15 000 изображения страната ни участва в Международния проект Europeana Photography на Европейската дигитална библиотека, който обединява уникални изображения от първите сто години на фотографията (1839–1939). До момента около 2 000 са фотографиите, предоставени на фондация „Набис” от българските архиви, библиотеки, музеи и частни колекции. Сред тях има фотографии на пейзажи, сгради, инфраструктурни обекти, на политици, юристи, военни и писатели, както и на обикновени хора и семействата им. Част от колекциите ни са посветени на промените в градския и селския живот, както и политически сътресения като Балканските войни и Първата световна война, природни катаклизми като Чирпанското земетресение от 1928 г. Включени са и снимки свързани с образованието и здравеопазването, ежедневието и спорта. Очаква се да се включат и още български институции и граждани, които разполагат с интересни фотографии от този период на историята ни.
Europeana Photography обединява престижни европейски архиви, библиотеки и музеи от 13 европейски държави. Могат да бъдат разгледани колекции от ценни и красиви снимки от изключително динамично време, наситено с разнообразни художествени, социални и политически събития.
Евгени Димитров от фондация „Набис”, координатор на проекта от България разказа в „Артефир” за българското участие и използването на ресурса на мащабната дигитална колекция на Европейската дигитална библиотека.
По публикацията работи: Невена Праматарова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна