Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малийско интро, Госпожа Съдба & баладичен хорър-ембиънт на „Аларма Пънк Джаз” в четвъртък

Илияна Бешкова и Свилен Иванов (Rosenquarzexpress), „София:Поетики” 2012.
Снимка: Ивайло Хранов
Последното за сезона издание на съвместната серия на Чешкия център и програма „Христо Ботев” „Ъндърграунд Шоубизнес” в случая се явява и десето юбилейно. То ще бъде и отскок за 10-ия фестивал „Аларма Пънк Джаз Фест” през есента. В него ще вземат участие Rosenquarzexpress  и E.U.E.R.P.I., две от най-забележителните формации от новия български ъндърграунд (под ъндърграунд разбирайте оригинална авторска музика, която си върви по свой път, не търси масовия ефект, не звучи често по комерсиалните радиостанции и не съдържа ска, реге и етно елементи – б.а.).

За Rosenquarzexpress, с които „Аларма Пънк Джаз” на програма „Христо Ботев” стартира инициативата „Ъндърграунд Шоубизнес” миналия септември, това е първият голям софийски концерт за годината (на софийска сцена през 2013 г. досега имаха само едно кратко участие, като подгряваща група на Хюго Рейс през март). Но пък само за последния месец групата обиколи някои от важните (музикални и филмови) фестивали в страната – „В Двореца” (Балчик), Artmospheric (Западна Стара планина), Vola Open Air (Околчица) – в трио и в соло вариант, както ще се представят и в четвъртък в Чешкия център (в два отделни сета с някои съвсем нови песни – Frau Schicksal, „Малийско интро”, „Жива вода” и други).

E.U.E.R.P.I., според кратките автобиографични бележки на създателя си Мирян Колев, е „експериментален психеделично-меланхоличен дарк-ембиънт фрий-джаз чил-нойз проект, изпълняващ композиционно-импровизационни пиеси в свободна форма и хорър-баладична стилистика, пресъздавайки първичните картини на въображението под формата на звуци”. Проектът е едно от явленията в новата българска инструментална музика, които попаднаха неколкократно във фокуса „Аларма” през 2012/2013 г., а сред последните му по-сериозни фестивални участия са Artmospheric и „София:Поетики”. Мирян Колев пътува за София специално за закриването на „Ъндърграунд Шоубизнес”-сезона, като не са изключени и изненади за публиката – съвместни появявания на сцена и прочее (нека не забравяме, че по-рано през годината той имаше и някои радикални колаборации с басиста на Rosenquarzexpress).

Концертът ще се предава пряко на вълните на програма „Христо Ботев” (92.9 FM) в четвъртък, 25 юли, от 21.30 часа.
По публикацията работи: Цветан Цветанов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени