Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвърто издание на „София диша”

Фестивалът започна вчера на ул. „Иван Шишман”. Темата беше „Екоморфози”.
Имаше биоигри, биохрани. Припомняме, че всяка неделя на месец август вече по традиция фестивалът се провежда на централни улици в София, като целта е заедно с културното обогатяване, да се прочисти малко и въздуха на живеещите в центъра на града. БНР участва чрез различни свои инициативи във фестивала. Христина Спасовска, една от организаторките на събитието разказа в „Артефир”:
„София ще диша още три недели чрез литература, визуални изкуства, музика и танци. Винаги завършваме с купон на една от централните улици. Ще продължим другата неделя на ул. „Ангел Кънчев”, на 17 август сме на „Пиротска” и на 25 август ще бъдем на бул. „Витоша” в пешеходната част. Очертава се много шарена картина. Идеята на фестивала е да представи различни гледни точки по дадена тема, като всяка неделя темата е различна. Когато изберем темата, търсенето на участниците е взаимно – ние търсим и нас ни търсят. Участниците са хора от всякакви възрасти, защото подбираме хората по интереси. Вече съвсем естествено се формира общество „София диша”, което е радостно. Това е един контингент от хора, които от една страна имат какво да представят, а от другата страна са хората, които искат да видят.
В София е пълно с много хора, които имат много интересни за представяне неща, но нямат пространството да го направят. Ние се опитваме да ги улесним. Основна част от концепцията е да се постигне една интерактивност между публика и участници, да мотивираме формирането на това ново общество на единомислие. За нас е голям комплимент да видим, че това действително се случва.”
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна