Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Аларма Пънк Джаз” отпреди „Аларма Пънк Джаз” с холандското „Трио Це на трета степен”

Отляво надясно - неузнаваемите Карел ден Хертох, Куус Летинк и Каспар Тера на рождения ден на „Аларма” в „Арт-хостел”-а.
Снимка: Ася Чанева

Този петък ще се върнем назад към историята – с една емблематична за нашето предаване група. Trio C Tot De Derde („на трета степен”) са изнасяли концерти многократно в наши предавания по програма „Христо Ботев” близо петилетка преди първото издание на фестивала „Аларма Пънк Джаз”. За пръв път те дойдоха в България през 2004 г. и за има-няма месец свириха в Второ студио на БНР, на Фолклорния фестивал във Велико Търново, в различни рокендрол клубове, на хеви-метъл фестивал („Берксток 2004”, където забавляваха публиката акустично, след като токът бе насилствено прекъснат и „Уикеда” не успяха да излязат на Главната сцена). И къде ли още не. Свирили са по сватби и разводи, по улиците, в синагоги и в престижни концертни зали в Холандия и Белгия. И прочее, и прочее... През 2007 г. отново преминаха през нашия ефир на връщане от вдъхновено от Тони Гатлиф турне до Индия, Пакистан и Иран. И през 2012 г. вече официално дойдоха на „Аларма Пънк Джаз” - за закриването на деветото издание на фестивала в Чешкия център на 24 октомври... и за още няколко концерта.

Каспар Тера (кларинети и основен композитор в триото), Карел ден Хертох (цигулка) и Куус Летинк (акордеон, хармоника и глас в единствената им вокална пиеса) се познават и свирят заедно от крехка детска възраст и може би това е една от причините групата им да звучи толкова органично сработена. Освен в Чешкия център, миналата есен тримата изнесоха концерти и във Велико Търново („Мелон”), в Чайната на „Бенковски” и в „Арт-хостел”-а – навръх Хелоуийн срещу Деня на будителите (рождения ден на „Аларма Пънк Джаз”). Тук ви предлагаме записа от Лилавия салон на Чешкия център, един от пиковете на нашия фестивал за миналата година, изпъстрен с балкански, арменски и ашкензаки мелодии, суфи-, идиш- и суинг-интерпретации, закачки с неравноделните ритми и електронните игри, инструментални пиеси, вдъхновени от Rage Against The Machine и Лайко Феликс и авторски композиции на Каспар Тера.

Напомняме и че точно след седмица имаме друг висок гост от Холандия, макар и в съвсем друг жанр, специално за десетото издание на фестивала ни – ZEA на 23 август, отново в Чешкия център.

петък, 16 август, от 21.30 часа

По публикацията работи: Цветан Цветанов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени